Такий остаточний формат об'єднання громад у Володимирецькому районі став відомий після відмови Городецької сільської ради пристати на пропозицію сусідів.

Ще влітку 2018 року з ініціативи депутатів Антонівської сільської ради було розпочато процес з утворення об'єднаної територіальної громади з центром у селі Антонівка. До об'єднання були запрошені сусідні громади Городця та Великих Цепцевич.

Переговори між представниками громадам тривали довго і відбувались складно. І Городець, і Великі Цепцевичі - громади більші за Антонівку, і тому кожна з них теж претендувала на те, щоб стати центром ОТГ. Більше того, Городець досі значиться в перспективному плані як адмінцентр потенційної ОТГ, однак усі його попередні спроби залучити сусідів до об'єднання були безуспішними. У той же час, Антонівка запропонувала себе як географічний центр для цих двох великих громад.

Читайте також: громада села Розваж приєднається до Острога

Крім того, суттєво змінилась ситуація довкола, адже сусідні громади розпочали свої об'єднавчі процеси: з одного боку почала процес утворення Каноницька ОТГ, а із іншого - Полицька ОТГ.

Тому депутати Великоцепцевицької сільської ради, після громадських обговорень, на сесії 15 березня прийняли рішення про надання згоди на об'єднання в Антонівську ОТГ.
На жаль, громада та депутати Городецької сільської ради не пристали на пропозицію сусідів, та на сесії 25 березня прийняли рішення про відмову.

За словами радника з питань децентралізації Рівне нського Центру розвитку місцевого самоврядування кращим було б об'єднання саме трьох громад.

«У форматі трьох нова ОТГ була б більш економічно спроможною. Але якщо громада Городця в існуючих умовах не готова піти на поступки щодо центру громади, то немає сенсу чекати на них. Тому Антонівка та Великі Цепцевичі можуть об'єднуватися вдвох. Сподіваємось, що після прийняття перших рішень об'єднавчий процес піде швидшими темпами і ОТГ встигне ще у цьому році провести перші місцеві вибори», - відзначив він.

Нагадаємо, що радники Рівне нського ЦРМС, спільно із Володимирецькою РДА, вже майже рік консультують представників цих трьох громад, роз'яснюючи їм особливості процедури об'єднання та переваги ОТГ.

Будьте з нами: Telеgram   Facebook   Instagram  Viber   Youtube