Колектив був заснований за ініціативою барабанщика Моріса Уайта, до цього пропрацювавши у «Ramsey Lewis Trio» та «Salty Peppers». Компанію музиканту з самого початку склали Шеррі Скотт (вокал), Філард Вільямс (перкусія), Вердайн Вайт (бас), Майкл Біл (гітара), Честер Вашингтон (саксофон), Леслі Дрейтон (труба), Алекс Томас (тромбон, аранжування) та Вейд Флемонс (клавішні, вокал).

Перші два альбоми «Earth, Wind And Fire» викликали бурне захоплення критиків, а сингл «I Think About Lovin' You» потроапив у Топ 40 ритм-енд-блюзових чартів. На жаль, успіх не сприяв єднанню коллектива, і група швидко розпалась.

У 1972 вдвох брати Уайт зібрали нову версію «EWF», у яку увійшли Джессіка Клівс (вокал), Ронн Лос (флейта, саксофон), Роланд Батіста (гітара), Ларі Данн (клавішні), Ральф Джонсон (перкусія) і Філіп Бейлі (вокал). Фірма «Warner Bros.» довго не розуміла, що робити зі своїми фанковими підлеглими , тому коли «Earth, Wind And Fire» захотіла перекупити «Columbia Records», контракт був відданий у нові руки без проблем.

1972-го колектив дебютував з альбомом «Last Days & Time» куди наряду з оригінальним матеріалом ввійшли кавери Піта Сігера та відомої групи «Bread». Протягом 90-х «Earth, Wind And Fire» випустили ще тільки два студійних альбоми, оскільки давалося взнаки вік музикантів та стан їхнього здоров'я. Тим не менше, вдячна публіка не забувала своїх героїв.

У 1995 на голлівудській Алеї Слави була закладена зірка «EWF», а у році 2000 колектив був введений у Зал Слави Рок-н-Ролла. На початку нового тисячоліття Моріс Вайт на своєму лейблі «Kalimba Records» випустив парочку альбомів своєї групи: «Live In Rio» (концертні записи 1980 року) і перший за шість років студійник «The Promise».

У 2005-му вийшла чергова робота, «Illumination», яка принесла групі декілька номінацій на «Grammy» в різних категоріях.