Хмельницьку атомну електростанцію знову перевіряють. Цього разу місцеві екологи з'ясовують, чи забруднює енергетичний гігант повітря та воду. Результати поки невідомі. Однак атомники запевняють, шкідливі викиди трапляються вкрай рідко. Адже за цим постійно стежать фахівці спецлабораторії.

Це лабораторія охорони навколишнього природного середовища Хмельницької атомної електростанції. Її працівники контролюють рівень забруднення природних надр тридцятикілометрової зони. Зараз тут працюють хмельницькі екологи. Вони перевіряють як лабораторії контролює рівень забруднення повітря та води. Такі перевірки проводять щороку.

Такі перевірки для нетішинські атомники нестрашні, розповідає начальник лабораторії охорони навколишнього середовища Олександр Голод. Каже, вміст шкідливих речовин, контролюють за графіком. Та й обладнання відповідає усім стандартам. Як результат, за показниками навколишнього природнє середовище навколо ХАЕС у задовільному стані.

Лабораторія працює вже майже 20 років, розповідає Олександр Голод. Її працівники створили велику базу даних. Вона дозволяє відслідковувати результати аналізів про вплив на навколишнє середовище Хмельницької АЕС. Більше того із з введенням у 2004 році в експлуатацію другого енергоблока, повітря у місті енергетиків стало чистішим – на 90%. Адже раніше аби нагріти воду для мешканців Нетішина палили мазут. Зараз необхідність в цьому відпала. Використовують ресурси енергоблоків, запевняє начальник лабораторії.