Наші предки ставилися до новорічних свят з особливим трепетом. У них були ритуали на залучення грошей, здоров'я і удачі в наступному році. Але також вони уважно стежили за прикметами і повір'ями. Які дії в новорічну ніч і перші дні січня можуть принести біди і нещастя? І як зустрічати Новий рік, щоб притягнути удачу?

Народна мудрість говорить, як ви зустрінете Новий рік, так його і проведете. Але на які ще прикмети і забобони потрібно звернути увагу? І як зробити так, щоб біда в наступному році обійшла вас стороною?

Прикмети в Новорічну ніч

В останній день року не можна прати, вважається, що ви стираєте когось важливого зі свого життя. Теж саме відноситься до миття підлог. Якщо за кілька хвилин до Нового року ви будете користуватися шваброю, то старі люди кажуть, що «вимиєте» когось зі свого життя.

Ще кажуть, щоб не накликати біду, не можна зустрічати свято, сидячи за одним столом з такою кількістю гостей, яка відповідає останнім двом числам року. Наприклад, в 2019 року не кличте за свій стіл 19 гостей.

У першого вхідного гостя запитаєте: «Багато чи мало?» Якщо він скаже багато - це обіцяє багатство, якщо мало - чекайте фінансових проблем.

Залучити багатство можна простим ритуалом: постукайте ложкою по святковому столу (за який ще ніхто не сів) і скажіть: «Як на столі повно, так щоб і весь рік було повно».

Ще одним ритуалом можна залучити гроші на наступний рік. Збризніть молоком поріг зі словами: «Як багато крапель в молоці. Так би було багато радості мені! »

Розбитий посуд в новорічну ніч обіцяє скандали. Нейтралізувати цю прикмету можна, закопавши залишки посуду в землю.

Вагітній жінці за новорічним столом потрібно почати їсти першою - вважається, що так вона швидко і легко народить.

Поганою прикметою вважають, якщо ви порвете або забрудните сукню в новорічну ніч.

Прикмети на 1 січня

У перший день нового року не можна кричати і скандалити, щоб не привернути сварки в сім'ю на весь наступний рік.

Не можна, щоб чужі лягали на подружнє ліжко в перший день нового року. Інакше вашу сім'ю можуть чекати зради.

6 новорічних книг, які подарують чарівну атмосферу свята

Прикмети на 2 січня

2 січня не можна брати гроші в борг і позичати - інакше наступний рік будете жити в нужді.

Залучити успіх на наступний рік можна за допомогою рушника. Зав'яжіть на ньому вузол, примовляючи: «Як я вузол легко зав'язала, так щоб і всі мої задуми легко справдилися».

Прикмети на 3 січня

Наші пращури на третій день року ніколи не давали в борг гроші своєму тезці. Вважалося, що можна віддати своє везіння.

Також було повір'я, що все, що ви скажете буде навпаки. Тому уникали побажань здоров'я і удачі.

Вважається, що не бажано стригтися 3 січня, можна втратити густоту волосся. Також не радили підслуховувати чужі розмови або підглядати у шпаринку - можна було позбутися слуху і зору.