Суд міста Київ призначив підготовче засідання по "бурштиновій справі" фігурантами якої є нардепи на 5 лютого 2019 року.

Про це повідомили на офіційній сторінці у фейсбук Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

Підготовче засідання у "бурштиновій" справі мало б відбутись 23 жовтня, проте його відклали через хворобу судді.

Через це, 18 грудня суд ухвалив рішення про перенесення підготовчого засідання на іншу дату.

"Засідання не відбулося через неявку одного обвинуваченого і його захисників та адвокатів іншого обвинуваченого. Наступне судове засідання призначено на 11:00 год. 05.02.2019 року", - розповіли в прокуратурі.

Крім того зазначили, що прокурори САП наполягатимуть на дослідженні судом причин та поважності неявки учасників провадження.

Нагадаємо, "бурштинова справа" - це кримінальне провадження за фактом отримання неправомірної вигоди за сприяння іноземній компанії у видобутку бурштину в Україні. За даними слідства, злочин вчинено за участі народних депутатів України.



pic

Оскільки всі події розгорталися навколо видобутку та продажу бурштину, ЗМІ це провадження називали «бурштиновою справою».

Навесні 2016 року НАБУ виявило, що незаконний видобуток і продаж бурштину на території Рівне нської області потрапляє від топ-корупції. Детективи припустили, що без підтримки з боку високопосадовців у владі ця діяльність навряд набула б значних масштабів.

Саме тому було почато розслідування у форматі спецоперації. Для її реалізації створили легенду, згідно з якою іноземна будівельна компанія «Фуджейра» ніби планувала інвестувати ресурси у легальний видобуток бурштину в Україні та його законний експорт. Роль представника «Фуджейри» в Україні дісталася детективу НАБУ під прикриттям — «Катерині». «Катерина» встановила довірливі взаємини з можливими учасниками протиправних операцій та поділилася з ними планами «своєї» компанії. Невдовзі їй надійшли пропозиції про втілення цих планів у життя, а також інформація щодо вартості відповідних «послуг».

Слідство встановило низку пропозицій від осіб, пов’язаних із двома народними депутатами України - Борислава Розенблата (БПП) та Максима Полякова (Народний фронт). «Катерина» пристала на їхні пропозицї та в результаті, народні обранці отримали від представника іноземної компанії неправомірну вигоду на загальну суму понад 300 тис. дол. США.

11 липня Верховна Рада України зняла недоторканність з Розенблата та Полякова. 8 жовтня прокуратура повідомила, що справу нардепів було направлено до суду.

«Бурштинова справа» — це лише один з епізодів незаконної діяльності з видобутку та продажу бурштину, яку у ЗМІ називають «бурштиновою мафією». Кількість учасників останньої достеменно невідомо, серед них, вочевидь, може бути чимало тих, хто не є напряму причетним до політики. Але, як показала «бурштинова справа», без підтримки з боку політикуму реалізувати свої плани цим людям навряд чи вдалося б.

Розслідування НАБУ дозволило викрити один із можливих варіантів такої діяльності, пролило світло на механіку просування інтересів певних кіл поза законом. Проте це не знімає з порядку денного важливість викриття й інших напрямків незаконної діяльності з видобутку та реалізації бурштину з боку інших правоохоронних органів.

ДО ТЕМИ:

Суд арештував одного з фігурантів "бурштинової справи" на Рівне нщині

ЧИТАЙТЕ ЩЕ:

Неподалік Рівного поліція зловила озброєну банду розбійників [ЕКСКЛЮЗИВНІ ФОТО]