Великі Межирічі у Корецькому районі відомі не тільки маєтком Стецьких, а й величною спорудою, яку будували майже 25 років. Що лишилося до наших днів, дивимося далі...

Стоїть кам'яний костел святого Антонія на місці, де був збудований Костянтином Острозьким дерев'яний храм, який згорів у 1601 році. Будівництво святої споруди розпочали в 1702 році і завершили у 1725 році. Будували костел за кошти, які виділив Єжи-Домінік Любомирський – краківський староста та тогочасний володар села.

pic

pic Разом з костелом, за гроші Любомирських, був побудований колегіум ордену піарів. У 1784 рік в школі навчалося 250 учнів. На першому поверсі в будівлі знаходився екзаменаційний зал, а другому була бібліотека.

pic

pic В 1809 році через пожежу храм було дуже пошкоджено, а вже в 1857 році його реконструювали.

pic Тадеуш Чацький в першій половині ХІХ століття у школі піарів створив гімназію. Але в 1832 році її закрили росіяни, а вже після Другої світової війни вони закрили й двері святині.

pic Довгий період часу костел засипали місцеві жителі горами сміття. Згодом знайшлися небайдужі містяни, які розчистили приміщення і зачинили для вандалів двері.

pic Варто зазначити, що в середині костелу збереглося чимало деталей, які допомагають відтворити атмосферу минулих часів. Адже відомо, що меси тут раніше відбувалися під звуки органу.

pic

pic

pic

pic

pic

pic

pic

pic

pic Велична пам'ятка архітектури, яка є чи не єдиною у своїх масштабах на Рівне нщині святинею, підкорилася часу. Ймовірно знайдуться небайдужі люди, які відновлять і відкриють двері споруди для любителів історії краю. А поки що можна прогулятися навколо костелу і на власні очі оцінити його велич. В статті використані фото проекту "Українські Архітектурні Пам'ятки. Спадщина" ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Рівне нщина містична: таємниці костелу святого Антонія [ВІДЕО]