На Рівненщині зареєстровано 10 кримінальних проваджень щодо порушення прав людини працівниками поліції. У більшості випадків їх відкривали проти патрульних. Адже останні контактують з людьми і застосовують спецзасоби. Такі дані озвучили на брифінгу у Головному управлінні національної поліції. Туди завітало чимало активістів, тому нудно не було нікому.

З озвучення офіційних даних розпочав свою доповідь уповноважений Голови з питань забезпечення прав людини в поліцейській діяльності Нацполіції Павло Бірук.

В основному люди скаржаться на патрульних. Адже останні у праві застосувати спецзасоби. Основні статті за якими реєструють кримінальні провадження - це зловживання та перевищення службових повноважень правоохоронцем.

Далі брифінг перейшов у стадію дискусії. Активісти, які прийшли до зали, вчили поліцейських правильно розумітись у поняттях.

Пізніше мова зайшла про окремі кримінальні провадження, роботу державних органів і так звану бездіяльність поліції. Мовляв, останнім під силу все вирішити.

Вирішити загальноукраїнські проблеми рівненські правоохоронці не можуть. Не їхня компетенція. А от по конкретних фактах закликають звертатись окремо.

У підсумку розійшлись мирно. Планують зустрітися ще. До слова, з 10 кримінальних проваджень щодо порушення прав людини працівниками поліції - 2 вже закриті, по 8 проводиться досудове розслідування.