Сьогодні, як і в давні часи, далека подорож асоціюється з невідомістю і можливими небезпеками. Тому багато прикмет і ритуалів перед дорогою не втратили свою актуальність і в наш час. Кажуть, що якщо їх дотримуватися, то майбутній шлях буде легким, успішним і ви швидше повернетеся додому.

Напевно, багато хто з нас «сідають на доріжку» на пару хвилин перед далекою дорогою. Цей старовинний ритуал зберігся до нашого часу: багато людей вірять, що таким чином позбавлять себе від напастей і неприємних несподіванок в подорожі. Які ж ще існують ритуали і прикмети на дорогу?

Ритуали перед далекою подорожжю

- Відразу перед дорогою не можна мити волосся: шампунь або мило «змиває» життєву енергію, концентрується в волоссі. Щоб удача супроводжувала в дорозі, помийте голову за день до від'їзду.

- Виходячи з дому, зупиніться біля столу і потримайтеся за його край. Стіл символізує енергію домівки, а значить, вона буде допомагати вам в подорожі. Наші предки перед від'їздом навіть цілували стіл і просили у рідного притулку захисту і благословення в дорозі.

- Не можна повертатися з півдороги. Якщо таки довелося повернутися, подивіться в дзеркало: наші предки вважали, що це відлякує злих духів.

- Виходячи з дому, переступати поріг потрібно правою ногою.

- В день виїзду не можна нічого шити, а тим більше, зашивати дрібні дірочки: удача відвернеться від вас.

- Якщо ви їдете, ніхто з домочадців не повинен підмітати і мити підлогу, поки ви не приїдете до місця призначення, інакше дорога для вас може стати небезпечною.

- Слідкуйте за тим, щоб перед від'їздом у вас не падали ключі від будинку: це віщує біду.

Що подарувати на Новий рік: найкращі подарунки для кожного знака Зодіаку

Прикмети в дорозі

Кожному мандрівникові можуть стати в нагоді прості дорожні прикмети. Вірити в них чи ні, особиста справа кожного. Але дізнатися про них вельми корисно.

- Загубити рукавичку в дорозі - до неприємностей.

- Побачити на дорозі монетку - до удачі, цвях або гудзик - до труднощів.

- Якщо першим, кого ви побачите після виходу з дому, буде приємний чоловік або молодий хлопець, то дорога буде легкою і вдалою.

- Зустрілася на шляху людина з повним відром або сумкою - це знак успішного результату розпочатої справи і удачі в подорожі. Якщо відро або сумка порожні - то дорога, швидше за все, виявиться марною.

- Раптово почався дощ перед від'їздом - на щастя і успішну подорож.