Цінну, а іноді і життєво важливу інформацію про ризик серцевих захворювань надають не тільки кардіологи, але і дерматологи. Вони можуть визначити людину з захворюванням серця, лише подивившись на її шкіру.Тому експерти створили список з 10 найпоширеніших шкірних симптомів, які сигналізують про порушення роботи серця.

1.Набряк ніг або стоп.

Різноманітні порушення роботи серця можуть призвести до набряку стоп і ніг. Якщо ви помітили незвичайну набряклість ніг — зверніться до лікаря для обстеження і консультацій.

2.Синюшність кінцівок і шкіри.

Ціаноз (синюшність) не означає захворювання серця, якщо ви довгий час пробули на морозі або тримали в руках щось холодне. Однак, якщо ви, перебуваючи тривалий час в приміщенні з комфортною температурою помічаєте, що ваша шкіра набула синюватого відтінку, це може бути сигналом закупорки кровоносних судин.Шкіра синіє через нестачу кисню, який не забезпечується циркуляцією крові. При появі цього симптому слід негайно звернутися до лікаря.

3. Плями на шкірі.

Ретикулярною асфіксією називають шкірний симптом, що характеризується тим, що поверхня шкіри на певних ділянках покривається пурпуровим судинним візерунком. Як і ціаноз, це явище вважається нормальним, якщо людина перебувала на холоді, проте безпричинне його виникнення — поганий знак.При першій же появі цього симптому без очевидних причин — вирушайте до лікаря!

4. Холестеринові бляшки.

pic

Холестеринові бляшки зазвичай з’являються в куточках очей, на внутрішніх сторонах долонь або на п’ятах. Цей симптом свідчить про надмірний рівень холестерину — поспішіть на обстеження, якщо помітите подібне на своєму тілі.

5. «Восковий» висип.

Раптова поява скупчень «воскової» висипки (вулканічного ксантоматозу) на тілі може оманливо здатися вам алергічною реакцією, однак же на ділі це один з видів холестеринових бляшок. Цей симптом часто сигналізує про діабет або підвищений рівень холестерину.

6. Закруглені нігті.

Роздуті подушечки пальців і скошені нігті можуть бути як особливістю будови кісток конкретних людей, так і сигналом інфекції серця або захворюванням серцево-судинної системи.

7. Ламані лінії під нігтями.

Якщо у вас під нігтями з’явилися лінії, схожі на маленькі осколки (маленькі чорні лінії), то швидше за все ваші нігті зазнали механічних пошкоджень. Однак, якщо ви впевнені, що не пошкоджували нігті, цей симптом може сигналізувати про захворювання серця.

8. Маленькі шишечки або вузлики.

pic

Ці бульбашки можуть виявитися в будь-якому місці на вашій шкірі і можуть бути ознакою відкладення білка в вашому серці або іншому органі. Якщо ви помітили новоутворення на шкірі, зверніться до дерматолога або лікаря.

9. Хворобливі грудочки на пальцях ніг.

Вузлики Ослера — ніжні або хворобливі опуклості, які з’являються на пальцях рук або ніг. Вони досить швидко зникають, але це може бути ознакою інфекційного ендокардиту або серцевої інфекції.

10. Червоні плями на руках або ногах.

Те, що виглядає, як темно-червоний синець під шкірою, може насправді бути симптомом Джейнуея. Це ІМУНОЗАПАЛЬНА реакція у вигляді червоних плям або хворобливих екхімозів на підошвах і долонях.

Всі ці сигнали дуже важливі для діагностики, тому якщо у вас є щось подібне на шкірі, перевірте здоров’я вашого серця!