Більшість господинь стикаються з такою проблемою як чистка витяжки. Адже, часто дана чистка забирає безліч часу та сил. Тому, ми підготували декілька порад, які спростять вам цю роботу.

Щоб якісно і повністю почистити витяжку на кухні, її потрібно спочатку розібрати. Тільки в розібраному стані вдасться повністю видалити забруднення, в тому числі кіптяву і жир. Розбирають пристрій в відключеному від мережі стані.

Найголовніше - зняти решітку, яка закриває повітряні фільтри, але під час генерального прибирання також можна демонтувати і трубу. Порядок збирання наступний - спочатку відмивають сітку і фільтри, а потім - всі внутрішні і зовнішні поверхні, до яких є вільний доступ. Всі деталі спочатку висушують, потім встановлюють на місце і тільки після цього знову підключають техніку до мережі.

Як швидко видалити жир на сітці.

У більшості випадків можна обійтися підручними засобами - саме на їх використанні і засновано більшість «народних» рецептів. Ось як можна видалити жирний наліт на решітці: - Досить просто замочити сітку в гарячому мильному розчині (його готують на основі господарського мила або миючого засобу для посуду). Зазвичай застосовують розчин, приготовлений з миючого з водою в пропорції 1:4. Після замочування деталі обов'язково обдають окропом. Після цього можна потерти губкою з миючим, знову промити водою, висушити і збирати.

- Сода допомагає видалити застарілі забруднення і жир. Знадобиться велика ємність (виварка), куди можна буде помістити забруднені деталі повністю. Роблять содовий розчин, щоб рідина пінилась, а в цей час всі деталі вже «виварюються». Весь процес кип'ятіння варто продовжувати близько 30 хвилин. Після цього досить звичайної промивки - решітки всередині будуть чисті.

- З нальотом жиру допомагає впоратися і господарське мило. Щоб відчистити забруднені деталі таким способом, знадобиться замочування: сітку добре натирають розм'якшеним милом і залишають відмокати в гарячій воді. Відчистити мильні залишки, які не розчинилися, можна жорсткою щіткою: разом з ними відійдуть і частки забруднень.

- Оцтом теж можна зробити витяжку чистою. Тільки потрібно використовувати нерозбавлену оцтову кислоту і працювати з нею, дотримуючись усіх запобіжних заходів. Всі знімні деталі поливаються оцтом, витримуються кілька хвилин, а потім споліскуються. Обов'язково потрібно ретельно змити залишки кислоти.

- Лимонна кислота або сік лимона теж використовуються за тим же принципом, що і оцет. Знадобиться концентрований розчин або нерозбавлений сік - в цьому випадку ефективність очищення буде набагато вище. Принцип дії той же: активні засоби наносяться, витримуються, змиваються водою. Кислоти чудово розчиняють жир, але якщо забруднення дуже сильні, то операції краще повторити кілька разів поспіль.

Очищення зовнішніх поверхонь так само важливо, як і внутрішніх частин. Адже на ковпак часто осідають дрібні частки жиру, які потім покриваються пилом і залипають. Найпростіше видалити весь жир, якщо полити ковпак миючим засобом для посуду і трохи почекати, а потім стерти розчин разом з брудом губкою. Тільки металеві абразивні щітки при цьому не використовують, так як вони можуть сильно подряпати забарвлену поверхню. Добре справляється з жиром і лимонна кислота. Можна скористатися соком лимона, тільки змішувати його з водою не потрібно: розведення знизить концентрацію кислоти і результату не буде. Не забувайте, що регулярне поверхневе прибирання витяжці потрібне 1 раз в 4 тижні, а генеральне - 1 раз в квартал.