Лінолеум - найпопулярніше покриття для підлоги. Одна з головних його переваг - простота в укладанні і демонтажі. Його заміну можна легко зробити самостійно, володіючи мінімумом будівельних навичок, маючи невелику кількість інструментів. Коли мова йде про заміну покриття, то виникає логічне запитання: чи можна класти лінолеум на лінолеум.

Доцільність укладання лінолеуму поверх старого насамперед залежить від стану попереднього покриття і якості його монтажу. Для того щоб прийняти правильне рішення в такому питанні, чи можна укладати лінолеум на лінолеум, потрібно перевірити придатність старого покриття. Фахівці не рекомендують використовувати цю технологію в ряді випадків, описаних нижче. Перед тим як виконати монтаж нового покриття необхідно переконається, що старе в хорошому стані.

   Попрощатися, не роздумуючи, зі старим покриттям варто, якщо укладання проводилася кілька десятків років тому. Безліч бруду і бактерій могло утворитися за тривалий період і в швах лінолеуму без основи.

Однозначному демонтажу підлягає плитковий лінолеум. Щілини, що знаходяться між старими плитками, можуть з часом проступати на поверхні нового покриття, що негативно вплине на естетичний вигляд лінолеуму і значно скоротить період його зносостійкості.

Міркувань про те, чи можна стелити лінолеум на старий лінолеум, не повинно виникати в разі відшарування покриття від чорнової основи. Це переконлива причина для демонтажу старого матеріалу.

Чому неприпустиме укладання лінолеуму на старий лінолеум з нерівною поверхнею: аргументи

Найвагоміша причина для видалення старого лінолеуму - це нерівність поверхні. При наявності хвиль, дірок, вм'ятин та інших істотних дефектів, що утворюють рельєфи, покриття краще демонтувати.

Переконливий аргумент на користь демонтажу старого нерівного лінолеуму - це підвищений знос покриття, викликаний різницею в навантаженнях. Зрештою господарів повністю розчарує візуальне сприйняття кривого стану і відразу ж виникне питання про новий ремонт.

Неприпустиме укладання спортивного лінолеуму на старе покриття. Для такого типу матеріалу основа повинна бути ідеально рівною, твердою, тому потрібно повне видалення старого покриття і ремонт підстави.

Чи можна покласти лінолеум на лінолеум в хорошому стані

Якщо лінолеум, на який передбачається укладання нового покриття, ще не старий і має хороший стан, то його прибирати не варто. Тим більше що зробити це буде складно, якщо лінолеум надійно приклеєний до підлоги. Після демонтажу доведеться заново очищати і вирівнювати поверхню. Тому немає сенсу прибирати покриття, яке ідеально укладено. Досить перевірити його стан за певними показниками і підготувати поверхню. З цією метою спочатку потрібно повністю звільнити кімнату від меблів та інших предметів. Покриття необхідно ретельно очистити від сміття, пилу та інших забруднень. Далі лінолеум оглядають на предмет цілісності. Порізи допустимі - їх можна ліквідувати за допомогою монтажного скотча. Наступний етап - демонтаж старих плінтусів. При цьому перевіряють рівність поверхні біля стін, готують її до укладання нового покриття. Крім лінолеуму, на лінолеум можна стелити ламінат і плитку, але за однієї умови: попереднє покриття повинне бути рівним, чистим, без істотних вад. Старий матеріал стане хорошим ізоляційним прошарком.

Які матеріали використовувати для оформлення стін у ванній?

Особливості та переваги технології укладання лінолеуму на лінолеум

Таким чином, в прийнятті правильного рішення щодо того, чи можна покласти лінолеум на старий лінолеум, потрібно керуватися такими критеріями, як рівність, чистота і цілісність базового покриття. Якщо попередній матеріал відповідає даним вимогам, таке укладання не тільки доцільне, а й має ряд переваг:

- не будуть потрібні фізичні зусилля на демонтаж старого покриття;

- виключається необхідність робити стяжку підлоги і готувати основу для укладання нового матеріалу;

- значно збільшуються шумо- і теплоізоляційні якості підлогового покриття;

- два шари лінолеуму практично виключають проникнення вологи в приміщення;

- двошарове покриття робить підлогу більш м'якою;

- технологія укладання нового матеріалу на старий лінолеум допомагає заощадити кошти.