Сьогодні, 6 грудня, у парламенті розглянуть законопроект про припинення дії Договору про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і Російською Федерацією.

31 травня 1997 року між президентами двох країн - Леонідом Кучмою та Борисом Єльциним був підписаний договір про дружбу, співробітництво і партнерство між Росією та Україною, який назвали «Великим договором». Тоді, країни офіційно визнали кордони один одного та закріпили принципи стратегічного партнерства і поважання територіальної цілісності.

Коли відбулась анексія Криму та почався конфлікт на Донбасі українці неодноразово закликали розірвати цей договір, через порушення Росією територіальної цілісності України.

30 серпня 2018 року міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявив, що вже підготували документи для початку припинення дії Договору про дружбу, співробітництво і партнерство з РФ.

Після подій в Азовському морі у Верховній Раді зареєстрували проект щодо припинення дружби з РФ. Він передбачає припинення дії договору з 1 квітня 2019 року.

Крім того, припиненням дії цього договору звільняє Україну від будь-якого зобов'язання щодо його виконання та не впливає на права, зобов'язання чи правове становище України, що виникли в результаті виконання названого Договору до припинення його дії, відповідно до статті 70 Віденської конвенції про право міжнародних договорів.

В пояснювальній записці до проекту вказано, що «тривала агресія РФ спричинила істотні порушення більшості статей Договору, про що Україна систематично наголошує у дипломатичному листуванні з РФ».

Порушення Договору і стали предметом справ у міжнародних судових інстанціях, розгляд яких триває.

Крім того, в пояснювальній записці вказали, що станом на сьогодні збоку РФ відсутні добросовісні прагнення усунення порушень. Вони не збираються відшкодовувати збитки, заподіяні своїми протиправними діями, навіть більше, своїми агресивними діями Росія погіршує ситуацію.

Сьогодні, 6 грудня, відбудеться голосування за це законопроект. Всі депутатські фракції готові проголосувати "За".