Плитка у ванній - не єдиний хороший матеріал для облицювання мокрих стін і підлоги. Є матеріали, які здатні замінити традиційний кахель.

Стіни ванної можна успішно обробити за допомогою дерева, скла, бетону. Нижче наведені матеріали, які будуть працювати в приміщеннях з підвищеною вологістю.

Цегла в ванній кімнаті. Цікава ідея для стін ванної кімнати - цегла. Вона стійка до вологи і проникнення пилу і бруду. Проте, варто додатково захистити цегляну поверхню відповідними засобами, завдяки чому вона стане твердою і слизькою. Цеглу можна забарвити в будь-який колір. Найкраще вибирати фарби, які створюють покриття з водонепроникністю і паропроникністю. Альтернативою цегляній стіні є спеціальне облицювання стін, що імітує цеглу. Вони схожі на натуральну цеглу, але їх не потрібно захищати, тому що вони стійкі до вологи.

Дерево для ванної Деревину можна успішно використовувати у ванній кімнаті, як і в інших кімнатах. Краще обирати тверду деревину з гарною якістю (без сучків і порожнеч) і переважно великих габаритів, щоб зменшити кількість стиків. Рекомендуються екзотичні види. Вони містять багато натуральних масел і смол, завдяки яким деревина стійка до вологи, змін температури і грибка. З місцевих видів деревини в ванну можна вибрати дуб, ясен, модрину або в'яз, але безпечніше покласти їх в місця, які не піддаються безпосередньо затопленню водою.

Фотошпалери. Фотошпалери з виразною графікою - це хороший спосіб оживити велику поверхню стіни і оптично збільшити невелику ванну кімнату. Це також цікаве рішення в ванних кімнатах без вікон, де ми хочемо створити ілюзію реального вигляду через вікно. Вологостійкі латексні фотошпалери найкраще підходять для ванних кімнат.

Камінь у ванній. Природні кам'яні плити виглядають дуже добре в ванних кімнатах. Важливо, щоб камінь був надзвичайно міцним і водостійким матеріалом. В принципі, будь-який камінь можна використовувати у ванній, за умови, що він правильно підготовлений - полірований і просочений. Камінь може покривати не тільки стіни і підлогу, але також корпус ванни або зовнішню частину душового піддону. Навіть фрагмент стіни, покритої кам'яною плитою, навіть в невеликій ванній, створить елегантну атмосферу і підкреслить характер інтер'єру.

Як інтер'єр впливає на вагу людини?

Скляні стіни. Скло є ідеальним оздоблювальним матеріалом для невеликих ванних кімнат. Вводить яскравість в інтер'єр, що візуально розширює простір. Скляні панелі, наприклад, вбудовані в алюмінієві рами, можуть успішно замінити традиційні стіни або можуть бути прикріплені до стін з цегляної кладки. Перевагою скляних поверхонь є легкість очищення і стійкість до води і вологи. Скло може бути прикрашене фотошпалерами або гравюрами.

Мозаїка найкраще підходить для стін. Мозаїка - дуже ефективний матеріал, який відмінно виглядає як на стінах, так і на підлозі. Мозаїчні елементи (квадрати, прямокутники, смуги, овали, кола, трикутники) зазвичай мають розмір від 1 до 5 см і виготовлені з кераміки, скла, металу, каменю або дерева. Хороші властивості мозаїки - низька абразивність, тому їх можна укладати навіть на стіни і підлогу в душовій кабіні. Керамічна мозаїка більш абсорбуюча, тому рекомендується для оздоблювальних полиць, ніш в стінах і т.д. Скляна мозаїка повинна використовуватися в якості матеріалу для різноманітності ванної кімнати - в поглибленні або облицюванні фрагмента стіни (під душем) або обрамленні дзеркальної рамки.