Новини Рівного. Відео on-line. Все про телекомпанію - Телеканал «Рівне 1»
33001 Україна, Рівне Петра Могили, 28 Г
096-11-400-11 info@rivne1.tv
Куди завезе громадський транспорт?
Роги, колеса, ремонти та тарифи:
Куди завезе громадський транспорт?
Маршрутки замість великогабаритних автобусів, тролейбуси, які не скрізь можуть доїхати, та ціни, які влаштовують не всіх. Що діється у транспортних галузях Рівного, Тернополя та Вінниці?
Вінниця – місто, якому заздрять транспортники усієї України. Адже саме тут розпочалося все те, про що поки що лише мріють інші – транспортна революція.

За підсумками цьогорічного Форуму європейської ініціативи CIVITAS, Вінниця потрапила до вісімки найбільш передових міст Європи та отримала престижну нагороду за модернізації міського громадського транспорту, зокрема впровадження унікальної практики модернізації трамваїв з власним брендом VinWay.
Наше місто отримало найпрестижнішу нагороду у сфері "чистого" міського транспорту – CIVITAS Awards 2018. Лауреати CIVITAS Awards 2018 стали відомі за підсумками щорічного Форуму, який відбувся в Умео (Швеція). Вінниця лише вдруге брала участь у заході, але уже привернула до себе увагу європейської спільноти. Місто перемогло у номінації "Bold Measure Award" – "За сміливий та інноваційний підхід" – разом із бельгійським містом Гент та німецьким Аахеном.
– написав на своїй сторінці у Facebook міський голова Вінниці Сергій Моргунов.


Велику транспортну реформу у Вінниці розпочали ще в 2012 році та розрахували на восьмирічку - до 2020 року. Тож більшу частину запланованих нововведень вже втілили.

Для початку місцева влада вирішила скоротити транспорт приватних перевізників майже на 50%, надавши перевагу муніципальному транспорту - тролейбусам та трамваям. А в 2008 році створили власний комунальний автобусний парк.

Оскільки маршрути приватного та комунального транспорту здебільшого дублювалися, у місті переглянули схеми руху і… кардинально змінили їх, віддавши перевагу саме трамваям, тролейбусам та великогабаритним автобусам. Вони курсують чітко за графіком - з 5.30 ранку до 24.00, з інтервалом не більше 15 хвилин. Завдяки цьому суттєво розвантажили центральні вулиці міста.

Аби вінничани добре розуміли, що і куди їде, за кошти міського бюджету роздрукували понад 100 тисяч примірників оновлених схем руху, які розповсюдили у кожну квартиру.

А тепер про найцікавіше. Вишенькою на торті транспортних змін у місті має стати автоматизована система обліку оплати проїзду в усіх видах громадського транспорту. Вінницька міська рада ухвалила рішення "Про впровадження автоматизованої системи обліку оплати проїзду в міському електричному та автомобільному транспорті загального користування у м. Вінниці" наприкінці червня 2018 року. Однак підготовка до впровадження е-квитка почалась ще у 2014 році зі створення комунального підприємства "Вінницякартсервіс", яке повністю адмініструє впровадження нової системи.
Як це працюватиме?
В січні наступного року у муніципальному транспорті Вінниці з'являться перші валідатори - система працюватиме в тестовому режимі. А за рік пристроями обладнають усі трамваї, тролейбуси та автобуси. Згодом до них додадуться маршрутні таксі.

В кабінах водіїв з'явиться додаткове обладнання, що даватиме можливість розрахуватись за проїзд банківською карткою, друкуватиме паперові квитки, а також збиратиме інформацію про різні параметри поїздки, плануватиме робочий графік водія, рахуватиме "зайців" - і сигналізуватиме про безбілетників мобільним групам контролерів.

Окрім цього на 50 зупинках встановлять електронні табло, на яких в режимі реального часу відображатиметься інформація щодо прибуття транспорту на зупинку. В салонах теж з'являться табло та системи оголошення, які інформуватимуть пасажирів щодо маршруту та наступної зупинки.

Можливість заплатити за проїзд готівкою залишиться, однак вартість проїзду при готівковому розрахунку буде у кілька разів вищою, ніж за допомогою валідатора.

Пластикові картки, які потрібні будуть усім, передбачаються двох видів: персоналізовні Муніципальні картки вінничанина та безконтактні смарткартки, які не міститимуть жодної інформації про пасажира.

Ціна такої картки не має перевищити $2. Пільговикам обіцяють видавати картки безкоштовно. До речі, дизайн картки обирали самі вінничани, голосуючи на сайті.



Коли мова заходить про транспорт Тернополя, перше, що згадують – це "Картка тернополянина".

Це документ є чотирьох видів та дозволяє людям, котрі прописані чи офіційно працюють у Тернополі, а також мешканцям сіл, що увійшли до складу Тернопільської міської територіальної громади, користуватися певними привілеями.

Зокрема, економити на проїзді у громадському транспорті.

Для пенсіонерів

Вона використовується для безкоштовних поїздок в межах квоти (на даний час – три пенсіонери одночасно в одному автобусі). Цю картку не треба поповнювати. Можливо, на неї "навішають" додаткові послуги для категорії "пенсіонер".
Для студентів та учнів

Цю картку треба поповнювати. Використовується для пільгової оплати за проїзд. Студенти у маршрутних автобусах оплачують повну вартість, у тролейбусах та автобусах з зеленою табличкою - менше. Учні платять менше у маршрутках, автобусах загального користування та тролейбусах (але в час канікул у маршрутках з картки буде автоматично зчитуватися повна вартість поїздки).
Звичайна карта тернополянина

Дає пільгу на проїзд. В перспективі – можливі інші переваги. Її треба поповнювати.
Неідентифікована карта

Дає право ЛИШЕ на проїзд. Своєрідний електронний проїзний. Цю картку теж треба поповнювати.
За таку новацію на форумі Kyiv Smart City Forum-2018 Тернопіль отримав перемогу у номінації «Найкраща транспортна модель міста» - відзнаку за найвищі стандарти у розвитку транспортної інфраструктури.

Та попри такі гучні відзнаки, транспортний Тернопіль цьогоріч став символом скандалу та незгоди. Упродовж кількох днів листопада тут розгорнулась справжня революційна діяльність за можливість не лише працювати на транспортному ринку, а й користуватися якісними послугами за прийнятну ціну.

З 1 листопада вартість проїзду у громадському транспорті Тернополя виросла удвічі.

- З персоніфікованою карткою тернополянина пасажири платитимуть 5 гривень у тролейбусах та 6 гривень у маршрутках. При оплаті електронним квитком, банківською карткою чи телефоном - 6 гривень у тролейбусах та 7 у маршрутках. Готівкою - 8 гривень за проїзд у тролейбусі і 9 - у маршрутці. Для школярів, за наявності учнівської соціальної картки, квиток коштуватиме 50% від мінімальної вартості проїзду: у тролейбусі 2 грн. 50 коп., у маршрутці - 3 грн, наголосив транспорний чиновник. Для студентів знижка діє лише у тролейбусах та муніципальних автобусах, яких у Тернополі чотири. І їм теж потрібно мати студентську соціальну картку.

Ігор Мединський, начальник управління транспорту і зв'язку міськради
«Чому ж змінили тариф? Сталося так, що громадський транспорт Тернополя опинився на межі існування. Останні тарифи на проїзд змінювалися більше року тому. З того часу зросла вартість паливних матеріалів на 16%, розмір мінімальної зарплати – на 15%, а вартість електроенергії у 2,5 рази. Нас повідомили, що через борги тролейбуси вже з 30 жовтня могли бути відключені від електропостачання. Зупинилися б і приватні перевізники, бо їх діяльність, за усіма економічними розрахунками, була кризовою. Я взяв на себе велику відповідальність; змінити тариф на проїзд аби зберегти наявний громадський транспорт в Тернополі. Усіх, хто активно користується громадським транспортом Тернополя, я закликаю виготовити «Картку тернополянина» і їздити за найнижчим тарифом - 5-6 грн. Крім того, ми зберегли всі пільги для соціально-незахищених категорій. »
Сергій Надал
міський голова Тернополя
Розмова міського голови Тернополя та учасників "транспортного" майдану
Та навіть такого обґрунтованого звернення тернополяни не зрозуміли. І вийшли на протести. При чому не просто вирішили ходити пішки, щоб позбавити перевізників прибутку, а дійшли… до міського голови, аби висловити свої претензії.

І місто здалося. Після розмов з людьми міськвиконком зупиняє дію рішення про підвищення тарифів та повертає старі, які всіх влаштовують. Всіх, крім перевізників. І вже наступного дня на маршрути Тернополя не виїжджають маршрутки. А ті, які виїжджають, незаконно встановлюють свою ціну. Такий страйк триває кілька днів, та в результаті переміг компроміс.

8 листопада рух відновився. Домовилися, що перевізники будуть
працювати за старими тарифами до отримання висновку незалежної експертизи щодо розрахунків тарифів, рішення депутатських комісій та відповідного рішення виконавчого комітету.
- На мою думку, єдиним правильним кроком у питанні транспорту міста є створення єдиної муніципальної транспортної компанії. Тому Тернопільська міська рада буде закупляти муніципальні автобуси, які покращать якість пасажирських перевезень у нашому місті, - сказав Сергій Надал.
Діяти такий тариф мав до отримання результатів діяльності комісій та незалежної експертизи від аудиторської компанії.
Вартість проїзду у громадсько-пасажирському транспорті була переглянута 15 листопада.
Тож, з 17 листопада вартість проїзду у тролейбусах становить 5 гривень, незалежно від форми розрахунку, тобто як при оплаті «Картою тернополянина», електронним проїзним квитком, так і при готівковому розрахунку, а у маршрутних таксі та автобусах тариф - 6 гривень для усіх пасажирів як при безготівковому розрахунку, так і при сплаті готівкою.

З 20 грудня вступають в дію диференційовані тарифи, коли вартість оплати за проїзд готівкою чи будь-яким іншим способом, за винятком «Карти тернополянина» та неперсоніфікованого квитка, буде дорожчою для максимального виведення з обігу готівки при розрахунку за проїзд та ведення чіткого обліку пасажирів.
У листопаді КП «Тернопільелектротранс» провело тендер на закупівлю 20-ти низькопідлогових автобусів марки MAN A21 для міських перевезень пасажирів. Переможцем відкритих торгів стала чеська фірма «ZEDEXO s.r.o», яка має доставити автобуси у 2019 році.
Зі слів директора КП «Тернопільелектротранс» Андрія Мастюха, автобуси вміщують понад 80 пасажирів, обладнані двигуном внутрішнього згорання на зрідженому паливі (LPG), є екологічно безпечними та відповідають стандарту Євро5.
Закупівля 20-ти низькопідлогових автобусів відбувається в рамках створення єдиної комунальної транспортної компанії, яка надаватиме якісні послуги з пасажирських перевезень у Тернополі. До слова, наразі містом курсує чотири комунальні автобуси з європейськими стандартами комфорту.

Рівне – місто пільговиків.

140 тисяч його жителів з 249 тисяч рівнян мають ту чи іншу пільгу на проїзд в громадському транспорті.
Віталій Миронюк
начальник управління транспорту і зв'язку Рівного
Саме тому міське управління транспорту просило виділити майже 100 мільйонів гривень на компенсацію пільгових перевезень, бо ж державний бюджет з себе такі витрати «скинув», «віддавши» їх на місцеві бюджети. Тож 99 720 тисяч гривень на компенсацію пільгового проїзду поланують поділити так: 71 821 тисяча – електротранспорт і 27 900 тисяч – на автомобільний.

Втім, апетити довелося зменшити. Програму підтримки пільгового проїзду в громадському транспорті у Рівному таки затвердили. Але вона передбачає виділення з міського бюджету вже 72 мільйонів гривень для тролейбусного управління та 2 мільйони для маршруток. Зазначимо, що торік на тролейбуси виділили 45 мільйонів, а на маршрутки 500 тисяч.

На безкоштовний проїзд у міському транспорті у Рівному у 2019 році матимуть право такі категорії пільговиків:

1. Ветерани війни (учасники бойових дій, інваліди війни).
2. Ветерани військової служби.
3. Ветерани органів внутрішніх справ.
4. Ветерани податкової міліції.
5. Ветерани Державної кримінально-виконавчої служби.
6. Ветерани Державної пожежної охорони.
7. Ветерани служби цивільного захисту.
8. Ветерани Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України.
9. Ветерани Національної поліції.
10. Особи, звільнені з військової служби, які стали інвалідами під час проходження військової служби.
11. Реабілітовані громадяни, які стали інвалідами внаслідок репресій або є пенсіонерами.
12. Громадяни, що постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи I категорії, II категорії (ліквідатори).
13. Інваліди, діти-інваліди та супроводжуюча особа інвалідів І групи або дітей-інвалідів (не більше одного супроводжуючого).
14. Діти з багатодітної сім'ї.
15. Діти-сироти.
16. Пенсіонери за віком.
17. Члени сім'ї військовослужбовця, який загинув чи помер або пропав безвісті під час проходження військової служби.
18. Члени сім'ї загиблого учасника антитерористичної операції (АТО), операції об'єднаних сил (ОСС).

Вирішити проблему могла б монетизація пільг. Адже тим, хто не користується транспортом, це була б доплата до пенсії, а решта б – чітко розраховувала скільки разів і куди поїхати. Тим паче, що й обійшлася б, монетизація дешевше: за попередніми підрахунками, вона забере з міського бюджету орієнтовно 60 млн гривень, а не 100.

Та монетизацію пільгового проїзду у Рівному вирішили поки не запроваджувати.
З депутатами було домовлено, що Рівне стане другим містом в Україні, яке запровадить монетизацію. Ми почекаємо, поки це зроблять в інших містах, вивчимо їх помилки та запровадимо у себе. Адже ніхто не знає, що робити із пільговиками з районів, яких у нас безкоштовно перевозяться
Володимир Хомко, міський голова Рівного
Возитимуть пільговиків здебільшого у тролейбусах, адже про автобусне управління у місті тільки мріють. «Рогаті» ж по-трохи набувають сучасного вигляду. Цьогоріч із міського бюджету на закупівлю громадського електротранспорту вклали 34 мільйони 587 тисяч гривень. І ще 40 мільйонів гривень - минулоріч. Тож тепер громадський транспорт міста має 14 нових тролейбусів, в тому числі з можливістю автономного ходу.

Три-чотири роки тому місто могло дозволити собі витратити на оновлення тролейбусного парку всього лише один мільйон гривень. За ці гроші купували чеські тролейбуси, що було у вжитку. Вже у найближчому майбутньому тролейбусний парк Рівного вдасться майже повністю оновити.
Володимир Хомко
міський голова Рівного
Матеріал виготовлено у рамках проекту "Реформи зблизька" за підтримки Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією уряду США.
This site was made on Tilda — a website builder that helps to create a website without any code
Create a website

К сожалению, браузер, которым вы пользуетесь, морально устарел,
и не может нормально отображать сайт.

Пожалуйста, скачайте любой из следующих браузеров: