Новини Рівного. Відео on-line. Все про телекомпанію - Телеканал «Рівне 1»
33001 Україна, Рівне Петра Могили, 28 Г
096-11-400-11 info@rivne1.tv
Старт медичної реформи. Як і навіщо?
Старт медичної реформи. Як і навіщо?
У 2018 році розпочалася реорганізація у галузі охорони здоров'я. Спершу головні медики взялися за первинну ланку медицини. Мова йде про сімейних лікарів, педіатрів та терапевтів. У 2019-2020 році будуть оновлювати і вторинну та екстрену медичну допомогу.
Новина про те, що в Україні зміниться медицина, швидко розлетілася у засобах масової інформації. Люди по-різному реагували на неї: одні – чекали позитивних змін, інші – були переконані, що якщо і будуть зміни, то тільки негативні.
Якщо раніше пацієнти платили за кожен візит до лікаря, за аналізи та діагностику, то відповідно до нової системи – це буде безкоштовно. Люди не будуть платити за прийом до лікаря. Тепер держава надає гарантований пакет послуг, які будуть надаватися кожному пацієнту:
Екстрена медична допомога;
Первинна медична допомога (консультації терапевта, сімейного лікаря, педіатра);
Спеціалізована медична допомога;
Паліативна медична допомога;
Медична реабілітація;
Медична допомога у зв'язку із вагітністю та пологами.
Зміни розпочалися з первинної ланки медицини. Вони стартували у липні 2018 року. До слова, в Європейських країнах понад 80% звернень припадає саме на лікарів цього рівня.

«Гроші підуть за пацієнтом», - основна теза медичної реформи. Поліклініки отримають гроші відповідно від кількості декларацій підписали пацієнти з лікарями. Відтак, людям не доведеться платити за прийом у лікаря, за них платитиме держава.

«Передбачається, що суттєво збільшаться доходи сімейних лікарів, терапевтів та педіатрів. Лікарям платитимуть за кількість пацієнтів, які уклали з ним договір. Відтак медики будуть конкурувати між собою. Вони будуть зацікавленні у наданні якісної допомоги пацієнту», - розповів начальник управління охорони здоров'я Рівне нського міськвиконкому Віктор Іськів.
2 тисячі
пацієнтів зможе обслуговувати терапевт
1,8 тисячі
пацієнтів зможе обслуговувати сімейний лікар
900 дітей
зможе обслуговувати педіатр
Попередньо, передбачається, що за одного пацієнта медик отримає 370 гривень на рік, з 2019 року – 450 гривень. За дітей та пенсіонерів платитимуть ще більше.
А отже лікарі отримуватимуть більше 10 тисяч гривень.
Обов'язки лікаря первинної ланки медицини
Змінилася зарплата, то зміняться й обов'язки. Сімейний лікар повинен бути в тонусі, адже від кількості та якості своїх послуг – залежить його зарплата. Обов'язків теж трохи додалося. Лікар повинен:

-надавати консультації;
-надавати лікарняні листки та медичні довідки;
- видавати рецепти, а також рецепти за програмою «Доступні ліки»;
- проводити профілактику: вакцинацію, огляди пацієнтів;
- бути завжди на зв'язку (телефон і не тільки);
- надавати невідкладну допомогу;
- направляти пацієнта для надання йому вторинної або третинної допомоги.
До 1 липня всім пацієнтам медики радили заключити договір зі своїм сімейним лікарем. Для цього проводились різноманітні заходи, аби всі зрозуміли чому і навіщо це робити. Втім не всі квапились підписати декларацію.

Пацієнти ретельно обирають собі медика, зважують всі за і проти, цікавляться його освітою та стажем. До того ж на сайті кожного ПМСД у Рівному є перелік лікарів та коротка інформація про них. Це дає змогу людям більше дізнатися інформації про свого потенційного лікаря.

Як «зустріли» сімейну медицину у Рівному?
Декларація – це документ, який зобов'язує лікаря надавати медичні послуги пацієнту, чиє ім'я вказане в угоді. Людина має право укласти договір з будь-яким лікарем, будь-якої поліклініки. Не має прив'язки до місця реєстрації.
Для того, щоб підписати декларацію потрібно мати при собі паспорт, ідентифікаційний код, їх копії та мобільний телефон. Для дітей віком 14 років потрібно свідоцтво про народження. Якщо пацієнт не задоволений своїм сімейним лікарем, то він може розірвати з ним договір.

«Лікар буде завжди на зв'язку зі своїм пацієнтом. У медика буде вся інформація про історію хвороби пацієнта та його сім'ю. Звісно, якщо він вестиме і рідних пацієнта. Це дасть змогу швидше зорієнтуватися у недузі», - розповідає завідувач амбулаторії №3 КЗ «Центр ПМСД «Ювілейний» Рівне нської міської ради Тетяна Долик.

Помилково чимало рівнян думали, що якщо не укласти договір з сімейним лікарем, то їх не прийматимуть лікарі. Через те активно кинулися писати декларації. Станом на 30 травня 20% осіб від загальної кількості мешканців Рівного – уклали договори. Здебільшого це були люди старшого лікаря. Тоді беззаперечним лідером по кількості підписаних декларацій з лікарями був Центр Первинної медико-санітарної допомоги "Ювілейний". На другому місці ПМСД "Центральний".

«Як тільки почала діяти електронна система, куди наші працівники вводили інформацію про пацієнтів, то вона зависала. Це було кілька перших днів. Далі – ми все врегулювали. Пацієнт може підписати договір у кожному ПМСД, для цього є спеціально навчені люди, також це можна зробити безпосередньо у лікарів», - додає начальник управління охорони здоров'я Рівне нського міськвиконкому Віктор Іськів.



Станом на 2 листопада 144 тисяч декларацій вже підписали зі своїми лікарями.
Якщо дивитися у відсотковому відношенні, то це 58,7% від загальної кількості. Це, на мою думку, доволі не поганий показник. Він є трішки вищий ніж в середньому по Рівне нській області, і відповідно по Україні. У середньому в місті підписується близько 500 чоловік на місяць, тобто вони обирають собі свого сімейного лікаря
Віктор Іськів
начальник управління охорони здоров’я Рівне нського міськвиконкому
З 1 січня 2019 року усі центри первинної медико-санітарної допомоги, які заключили договори з Національною службою здоров'я України, отримуватимуть фінансування відповідно до кількості підписаних декларацій. Втім, лікар не має право відмовитись надати медичну допомогу тому, хто не має з ним підписаного договору. Відповідно такі випадки коригуватимуть і зарплату лікаря.

До прикладу, з одним лікарем декларацію підписали 1 000
осіб, а з іншим 500 пацієнтів. Окрім того, другий лікар оглядала хворих людей, які ще не підписали декларації. В такому випадку цьому лікарю будуть дораховувати кошти 240 гривень за пацієнта, а не тільки за 500 підписаних. Втім, така система буде діяти лише впродовж впровадження цієї реформи. Далі – все чітко по деклараціях.

Кошти надходитимуть від держави на кожен медичний заклад. І вже він буде виплачувати заробітну плату своїм працівникам.


Вінниця на крок вперед від інших
Медична реформа для Вінниці не новинка. Вони розпочали вводити таке поняття, як сімейний лікар ще у 2012 році. Це був пілотний проект. Саме від неї і відштовхувались для формування нової моделі медицини України. Тому, поки інші міста звикають, вони йдуть попереду.
«На той час ми не отримували великого захоплення від того, що ми беремо участь у пілотному проекті. Бо, на нашу думку, ця реформа не була продумана. Вона не враховувала реаліям міста. До сьогоднішнього дня не має чіткої оцінки реформи. Той досвід, який ми мали, це просто досвід. Я б не сказав, що ми від реформи у 2012 виграли і що він позитивний. Та модель, яка була запропонована у 2012 році, вона не враховувала відмінностей між містом і селом. Вона зрівнювала сімейну медицину, яка могла бути в 100-тисячному місті і мільйонному. Вимоги були до всіх однакові. Тобто це була зрівнялівка без врахування місцевих характеристик», - розповів директор департаменту охорони здоров'я Вінницької міської ради Олександр Шиш.
У кожного сімейного лікаря у Калинівському районі Вінницької області є свій кабінет, де він проводить огляд пацієнтів. У кабінеті є принтер, комп'ютер, інтернет.

У Вінниці відповідно до умов реформи лікарі почали отримувати зарплати у три рази більші, аніж вони були до початку дії реформи.

«Збільшилося фінансування первинної ланки медицини від 289% до 695, 3%. У лікарів від 7 до 18 тисяч, а у медичних сестер від 5 до 11 тисяч гривень», - розповіла головний спеціаліст департаменту охорони здоров'я Вінницької ОДА Алла Гайдаш.

Станом на 13 серпня у Вінниці 60% підписало декларації з лікарями.
Медики отримують високі зарплати – до 20 тисяч гривень на місця. Сімейні лікарі пенсійного віку мають меншу зарплату, адже у них переважно 500-600 підписаних декларацій.

Поки в інших містах тільки готуються до впровадження медичної реформи, у Вінниці вона працює вже давно. Пацієнти записуються на прийом до лікаря не по талончиках, а в електронній системі. В будь-яку пору доби вони можуть отримати консультацію у свого лікаря. Також не обов'язково, аби вся сім'я проходила огляд в одного медика. Кожен член сім'ї може вибрати собі фахівця, якого вважає достойним. Втім, у профільному управлінні кажуть, що краще, щоб вся сім'я консультувалася в одного медика, адже у нього буде доступ до історії хвороби всіх членів сім'ї,
він зможе простежити чи немає генетичних схильностей до тих чи інших захворювань.

Якщо медик у відпустці, або ж на лікарняному, тоді його заміняє інший сімейний лікар. Хто це буде – узгоджують з пацієнтом.

Відмова від лікаря – це поодинокі випадки, кажуть керівники профільних управлінь.

У місті медична реформа процвітає, в області – все ще призвичаюються: створюють лікарські амбулаторії та проводять інформаційну кампанію, щоб всі знали, яких змін чекати, до кого звертатися.


Медична реформа діє менше року. У всіх містах до неї призвичаюються: хтось швидко підхопив цю хвилю та вже уклав договір з лікарем, а хтось – ще вагається. У будь-якому разі зміни торкнуться всіх. Передбачається, що лікар буде зацікавлений та мотивований своєю роботою. Адже тепер йому доведеться завжди бути «на висоті» та якісно виконувати свою роботу, адже від пацієнта залежить його зарплата. Пацієнти тепер ж зможуть обрати фахівця не тільки в найближчому ЦПМСД (відповідно до адресної прописки), а в будь-якій поліклініці, де є сімейні лікарі. При бажанні – розірвати договір, а не «мучитися» в дільничного медика.
Матеріал виготовлено у рамках проекту "Реформи зблизька" за підтримки Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією уряду США.
This site was made on Tilda — a website builder that helps to create a website without any code
Create a website

К сожалению, браузер, которым вы пользуетесь, морально устарел,
и не может нормально отображать сайт.

Пожалуйста, скачайте любой из следующих браузеров: