Новини Рівного. Відео on-line. Все про телекомпанію - Телеканал «Рівне 1»
33001 Україна, Рівне Петра Могили, 28 Г
096-11-400-11 info@rivne1.tv
ЖЕК, ОСББ чи приватний управитель: що обирають у Рівному, Тернополі та Вінниці?
ЖКГ
ЖЕК, ОСББ чи приватний управитель: що обирають у Рівному, Тернополі та Вінниці?
"У доброго хазяїна й соломинка не пропаде, а у дурного - й колесо з воза украдуть", - каже українське народне прислів`я. Після того, як в Україні почали створювати ОСББ, кожен співвласник багатоквартирного будинку - у першу чергу відповідальний за своє житло. Відповідальний і за те, кого обирає для обслуговування свого дому: ОСББ, ЖЕК чи управлінську компанію та вправі вимагати відповідної якості послуг за відповідну ціну.
УПРАВЛІННЯ БУДИНКАМИ
У Тернополі ЖЕКів не існує 17 років.
Натомість – або ОСББ, або приватні підприємства із обслуговування будинків. «Східний масив» - одна з найбільших управлінських компаній міста, на її балансі – 192 будинки. Колись це був ЖЕК, який став першим приватним підприємством у місті.
У результаті у підприємство перестало бути збитковим. Прибутки спрямували на закупівлю техніки.
Дещо змайстрували власноруч, розповідає майстер інженерних мереж Богдан Філь.
Для якісної роботи є кошти і, відповідно, й мотивація працювати краще. За словами Михайла Дереворіза, директор підприємства приватного більш відповідальний, ніж комунального. Мовляв, останній, якщо щось не так, може вмити руки, кинувши заяву про звільнення на стіл. Коли ж є приватне підприємство, то керівник (а особливо якщо він і засновник) дбає про його репутацію, несе відповідальність за вчасну виплату заробітної плати.
У Вінниці ж ЖЕКи існують і сьогодні. На думку Романа Фурмана, питання не у назві організації, а в якості послуг:
«ЖЕКи мають право на існування. Звісно, якщо вони будуть спроможні і завоюють довіру людей. Адже із 2015 року діє Закон України, який поставив крапку в монополії ЖЕКів, тож вони зацікавлені тепер підвищувати якість послуг і боротися за кожен будинок».
Населення міст
243 тисячі 934 особи
Рівне
216 тисяч 384 особи
Тернопіль
370 тисяч 834 особи
Вінниця
У Вінниці та Тернополі кількість аварійних будинків рівна 0 (нулю). У Рівному - 13
У Вінниці – понад 2 тисячі багатоквартирних будинків. Хоч населення тут більше, ніж у Рівному, та кількість створених ОСББ відрізняється не на багато.
Управлінські компанії
Мінімальні
60 коп.*
Рівне
1 грн. 60 коп.
Тернопіль
1 грн. 90 коп.
Вінниця
Максимальні
3 грн. 80 коп.*
Рівне
5 грн.
Тернопіль
4 грн. 88 коп.
Вінниця
ОСББ (внесок на утримання будинку та прибудинкової території)
Мінімальні
2 грн. 40 коп.
Рівне
2 грн.
Тернопіль
2 грн. 14 коп.
Вінниця
Максимальні
5 грн. 50 коп.
Рівне
6 грн.
Тернопіль
7 грн.
Вінниця
ЖЕКи
Мінімальні
60.коп.*
Рівне
ЖЕКи відсутні
Тернопіль
3 грн. 15 коп.
Вінниця
Максимальні
3 грн. 80 коп.*
Рівне
ЖЕКи відсутні
Тернопіль
5 грн.
Вінниця
* Тарифи рівненських обслуговуючих компаній ідентичні із тарифами ЖЕКів, оскільки не здійснюють поки що управлінських функцій будинками, а лиш обслуговують їх.
У Тернополі, каже директор приватного підприємства «Східний масив» Михайло Дереворіз, тарифи – достатні:

«Наразі ситуація в державі не змінюється. Мінімальна заробітна плата в нас є поки що стабільна, електроенергія зросла останнім часом не на багато і ми стараємося в тарифи кожен раз не влазити, тому що це трошки суттєво для населення»
Тарифи різні, як і можливості проводити роботи у ЖЕКів, ОСББ та управлінських компаній - також. Та одна з вагомих переваг ОСББ перед іншими формами управління - вирішувати, що змінювати у будинку рішенням більшості мешканців на загальних зборах. Так само на загальних зборах вирішують, яким буде внесок на утримання будинку та прибудинкової території, тоді як ЖЕКи та управлінські компанії - ставлять перед фактом. Разом з тим, якщо ОСББ не справляється з певними роботами через відсутність техніки, то за певну суму може найняти ЖЕК чи управлінську компанію виконати цю послугу. Та яку б форму управління не обрали люди - тепер вони вправі вибирати - які послуги для їхнього будинку потрібні, а на яких варто зекономити і зробити щось власноруч. Наприклад, підмести подвір'я.
БЛАГОУСТРІЙ
Стан прибудинкової території - це не лише естетика, але й зручність та безпека для кожного мешканця.
Якісно вимощена територія навколо будинків, облаштовані тротуари та бордюри, парковки, розширення проїжджої частини з огляду на сучасний потік транспорту та на комфорт для пересування мешканців будинків - це ті необхідні зручності, які визначають якість життя людини у сучасному місті.
2018 рік. Кількість капітально відремонтованих дворів
Рівне
6
Вінниця
36
Тернопіль
50

У Вінниці мешканці можуть або чекати в загальній черзі, і тоді прибудинкову територію їм відремонтують виключно за бюджетні кошти, або ж взяти участь у співфінансуванні, - тоді їхній двір до ладу приводитимуть поза чергою.

У Тернополі до ремонту дворів підходять комплексно: разом із покриттям (а останні кілька років це не асфальт, а бруківка), тут облаштовують екопарковки, аби збільшувати кількість зелених зон та одночасно мати місця для транспорту.
44 мільйони гривень у цьому році в Тернополі витратили на ремонт прибудинкових територій, сюди ж входить і встановлення екопарковки. Загалом їх у Тернополі - більше 100, а до кінця 2018-го року заплановано відремонтувати 50 дворів, більшість з яких також облаштують екопарковками. За словами заступника начальника відділу з експлуатації і ремонту житлового фонду м. Тернопіль В'ячеслава Макляка, 1 м. кв. такої парковки по ціні практично дорівнює 1 м. кв асфальто-бетонного покриття і становить 1900 гривень:
"На деяких прибудинкових територіях встановити екопарковки буде неможливо через технічні нюанси: якщо відсутня рівна площина, де можна висунути екопарковку на 4,5 метри, якщо є тільки проїжджа частина і відсутня технічна можливість розширення".

У Вінниці ж, аби автомобілісти не нищили газони, облаштовують асфальто-бетонні кишені для паркування. Та це вже за умови, що і мешканці долучаться гривнею до того, що виділять із міської скарбниці. Екопарковки у Вінниці, на відміну від Тернополя, не у дворах багатоповерхівок, розповідає директор Департаменту житлового господарства Роман Фурман:
У Рівному ж проблеми є, а екопарковок - немає. Два роки тому на Громадський бюджет був поданий проект про облаштування першої екопарковки. Та його досі не реалізували. В управлінні ЖКГ Рівного кажуть, все тому, що автор проекту обрав не підходяще для цього місце:
- Там дуже багато мереж. І водопровід, і теплотраса проходить там. Після цього вирішили встановити в іншому місці, на вулиці Пластовій, - каже Ярослав Сахнюк.
Та, до прикладу, у Тернополі також є мережі і їх чомусь у список проблем не записують.
Після цього реалізація зупинилася, бо не змогли отримати містобудівні умови.
Відтак, після зміни назви і переробки проекту обіцяють, що перша у Рівному екопарковка з`явиться цього року. Коштуватиме вона міському бюджету 100 тисяч гривень і буде загальнодоступною для усіх, а не лиш для мешканців окремого будинку.
ПРОГРАМИ ПІДТРИМКИ
До прикладу, у Вінниці аварійних будинків немає, каже директор Департаменту житлового господарства Роман Фурман.
Хоча визнає, житловий фонд у Вінниці, як і загалом в Україні – застарілий та різношерстий. Чим будинок старіший, тим складніше та дорожче його утримувати. Але, мовляв, вони були перші в Україні, хто у 2009 році запровадив муніципальну програму сталого розвитку, яка діє за співфінансування 70/30, де 30 % - внесок мешканців.
«Основне завдання і пріоритет – це підтримання будинків у належному стані, з бюджету у вигляді капітальних ремонтів конструктивних елементів. Та бюджетних коштів не вистачить, аби відремонтувати будинок всім і кожному, тож водночас і вирішили залучати кошти мешканців, адже живуть у цих будинках вони і в основному є власниками житла».

Роман Фурман
директор Департаменту житлового господарства м. Вінниця
«Міський бюджет сьогодні спроможний своєю часткою співфінансування взяти участь у всіх ремонтних роботах. Тобто на сьогоднішній день якоїсь такої проблеми, що бюджет не спроможний задовільнити бажання мешканців – немає. Цього року на капітальний ремонт житлового фонду закладено 39 мільйонів гривень. Минулого року було стільки ж. Але якщо буде потреба і будуть проекти від мешканців і бажання співфінансування, буде розглядатися питання щодо виділення додаткових коштів».

Роман Фурман
директор Департаменту житлового господарства м. Вінниця
Та якщо у Вінниці, принаймні за словами начальника Департаменту житлового господарства, проблем із фінансуванням нема, у Рівному бюджет - не безмежний. І віднедавна утеплюватись стало складніше, оскільки було призупинено дію муніципальної програми сталого розвитку 70/30 після перевірки Держаудитслужби. Натомість, можна скористатися програмою термомодернізації, правда відсоток того, що виділяють із міської скарбниці, менший і програма передбачає так званий "теплий" кредит:
Кошти, закладені у 2018 році для термомодернізації будинків
Рівне
15 млн.грн + дофінансування 10 млн. грн. до кінця 2018-го
Вінниця
39 млн.грн.
Тернопіль
2,5 мільйона гривень
Автор: Анна Хіночик
Матеріал виготовлено у рамках проекту "Реформи зблизька" за підтримки Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією уряду США.