Про те, що не можна кричати та бити дітей, зараз зрозуміло більшості батьків. Більше того, ця заборона прописана в законодавстві 53 країн світу, в числі яких, на щастя, і Україна. При цьому дискусія про те, чи можна в якості покарання бити діток по сідницях, не припиняється. Це ніби як і не насильство над дитиною, а дисциплінарний захід. Збитку здоров'ю таке покарання не завдає, вважають його прихильники, і якщо це робити без злості і за справу, то може служити цілком безпечною і ефективною мірою виховання. Їх опоненти переконують, що це шкодить дітям і порушує їх право на захист.

Щоб припинити цю нескінченну дискусію вчені Університету штату Міссурі провели фундаментальне дослідження на цю тему. Своїми висновками вони поділилися в звіті, опублікованому в авторитетному виданні «The Conversation».

У результатах дослідження говориться, що такий метод виховання може привести до поганих наслідків для здоров'я і розвитку дитини. Серед них: психологічні проблеми, схильність до суїциду, вживання наркотиків, проблем з фізичним розвитком. Наприклад, якщо дитину виховували таким чином у віці 15 місяців, вона з часом проявляла важкий характер у шкільному та підлітковому віці.

Також читайте: 5 речей, за які ні в якому разі не можна сварити дитину

«З кожним ударом діти відчувають не тільки фізичну, а й емоційну біль. Для них це знак, що батьки не люблять їх. Для дітей - це повідомлення про те, що вони погані. А це призводить до агресивної поведінки в майбутньому», - говорить експерт з батьківства Керол Ліберман.

Вчені стверджують, що фізичні покарання також впливають на мозок дітей, на їх розумові здібності. Причому це трапляється вже в тому випадку, якщо дитину карають за допомогою долоні або ременя хоча б раз на місяць протягом 3 років. Так, вчені з'ясували, що у дітей, яких регулярно шльопали, було менше сірої речовини в певних ділянках префронтальної кори головного мозку, які відповідають за депресію, наркоманію і деякі психічні розлади.

Також читайте: Хто насправді досягає успіху: трієчники чи відмінники

Аналіз останніх досліджеть показує, що немає жодних підстав думати, що вищенаведений метод виховання якимось чином покращує поведінку дітей. А ось доказів, що діти, яких били по сідницях більш схильні до агресії, асоціальної поведінки, психологічних проблем, складностей у відносинах з батьками в дорослому віці, більш ніж достатньо.