Про те, що вдале ЗНО або "червоний диплом" не завжди квиток у щасливе життя, стверджують багато психологів. Розум - це поняття абстрактне, і досягнення в навчанні - не завжди об'єктивний спосіб виміряти його. Британський експерт Бенджамін Харді виявив 10 головних причин, чому сьогодні трієчники досягають в житті більше, ніж ті, хто старанно гриз граніт наук.

Отож, перед вами 10 причин:

1. Трієчники піддають критиці систему освіти, яка їх вчить. Вони правдиві самі з собою і правильно оцінюють недосконалість підручників, неактуальність життя шкільних тем, застарілість підходу. Трієчники волелюбні за замовчуванням, тому не бояться кидати виклик існуючому порядку речей. Навіть якщо їх реакція на те, що відбувається обіцяє їм неприємності, великим покаранням для них є "рух за течією" в очевидно неправильному напрямку.

2. Трієчники не бажають покірно слідувати єдиному прикладу. Вони думають, аналізують і не розуміють ... чому в їх навчанні так багато обмежень, які ніхто не пояснює. Не можна - і крапка. Відмінникам так навіть зручніше. А трієчники, замість того щоб жити по чужому прикладу і ходити по окресленому кимось периметру, будують власну систему координат, знаходять свої авторитети.

3. Трієчники не намагаються догодити своїм вчителям. Вони не витрачають свої сили, щоб догодити і вразити своїх викладачів. Так, вони поважають вчителів, але не збираються їх обожнювати як гарантів успіху в майбутньому або зберігачів особливих знань. Зрештою, є інтернет.

4. Вони думають про багато інших речей, крім оцінок. Учні, одержимі своїми результатами, рідко думають про своє майбутнє. Вони його навіть побоюються. Трієчники ж - стратеги. І поки однокласники витрачають всі свої сили в гонитві за оцінками, трієчники пробують доросле життя на смак.

5. У трієчників власне визначення успіху. Якщо відмінники бачать страховку від невдач в хороших оцінках, трієчники найбільше прагнуть до впевненості, яка досягається шляхом проб і помилок. Вони розуміють, що не можна прирівнювати успіх до вивчення наук: потрібні ще й такі якості, як комунікабельність і креативність.

6. Трієчники рано розуміють, як можна використовувати можливості інших людей. Відмінники - одноосібники, вони хочуть все зробити самостійно і особисто отримати нагороду. Трієчник збирає навколо себе "свиту" з людей, які можуть компенсувати його слабкі сторони.

7. Трієчники вибирають те навчання, яке підходить їх можливостям. Парадокс, але трієчники люблять вчитися. Тільки вони вибирають ту область, в якій вони реально можуть досягти успіху і до чого у них є реальний інтерес. Вони не будуть висиджувати годинами і битися над складним - вони повністю віддаються тому, до чого у них є схильність і пристрасть.

8. Трієчники не страждають на перфекціонізм. Вони вважають за краще йти на ризик і вчитися на своїх помилках.

9. Трієчники не витрачають енергію безглуздо. Вони чітко розподіляють її, щоб вивчити саме те, що їм потрібно і рівно в тій кількості, яка їм підходить для засвоєння. А витрачати сили, щоб отримати "дев'ять", а не "вісім" або "сім" - це не їх метод.

10. Трієчники люблять мріяти. Поки відмінники занурені в іспити, трієчники витають у хмарах свого реального майбутнього. І поки відмінники уявляють себе в мріях кращими студентами, трієчник малює в своїй голові власний бізнес, яхту та інші маркери успіху.

Точка зору психолога Бенджаміна Харді - тільки його особиста точка зору, не підкріплена дослідженнями і статистикою. І для довідки: серед тих, хто погано вчився, такі відомі імена, як: Чарльз Дарвін, Олександр Пушкін, Микола Васильович Гоголь, Антон Павлович Чехов, Альберт Енштейн, Білл Гейтс, Роман Абрамович, а також зірки Голлівуду: Кіану Рівз, Квентін Тарантіно та Анджеліна Джолі.