Вірусний менінгіт - це захворювання, обумовлене вірусною інфекцією, яка характеризується ураженням твердої оболонки головного мозку і протікає по типу серозного запального процесу.

Причини виникнення

Вірусний менінгіт - це інфекційна хвороба. Збудниками цього захворювання можуть бути різні віруси, що проникають в мозкові оболонки. Залежно від властивостей вірусу менінгіт може виникати при повітряно-крапельному або контактному шляху зараження. Інкубаційний період при вірусному менінгіті, як правило, становить 2 - 4 дня.

Ознаки вірусного менінгіту

pic

При появі блювоти на тлі високої температури, ознобу, сильного головного болю, подразнення при яскравому світлі, ригідності м'язів ший (хворий не може дотягнутися підборіддям до шиї), сонливості і висипань на шкірі, біль в суглобах або м'язах, судом - необхідно терміново звернутися за медичною допомогою.Для того, щоб встановити вірусний характер менінгіту, виконується люмбальна пункція з подальшим дослідженням спинномозкової рідини (проводиться ідентифікація збудника методом ПЛР). Пацієнтам з вірусним менінгітом також можуть проводитися такі дослідження: біохімічний аналіз крові (печінкові проби, електролітний склад крові, глюкоза, креатинін, амілаза, ліпаза), клінічний аналіз крові.

Дії пацієнта У разі появи характерних ознак (зокрема, менінгеальних симптомів), необхідним є термінове звернення за медичною допомогою.

pic

Лікування У більшості випадків при вірусному менінгіті проводиться патогенетичне і симптоматичне лікування.

Противірусна терапія при вірусному менінгіті показана немовлятам і пацієнтам з ослабленим імунітетом. У разі тяжкого перебігу захворювання використовуються глюкокортикоїди і препарати інтерферону. При вірусному менінгіті пацієнту необхідно забезпечити постільний режим, спокій. Його необхідно помістити в затемнене приміщення. З метою купірування головного болю застосовуються знеболюючі препарати. Найчастіше інтенсивність головного болю зменшується після виконання діагностичної люмбальної пункції внаслідок зниження внутрішньочерепного тиску. При температурі тіла вище 38 ° C застосовуються жарознижуючі засоби.

Профілактика Важливою профілактичною мірою є дотримання правил особистої гігієни, ведення здорового активного способу життя, а також виключення контакту з хворими людьми.