Про деякі речі не хочеться навіть згадувати, бо страшно уявити, що ЦЕ може торкнутися твоєї сім'ї і твоїх дітей. У цей «чорний список» входять і наркотики. Однак нам, батькам, не варто ховатися від проблем.

На жаль, тема наркотиків часто виявляється у зв'язку зі школярами, які так легко піддаються спокусам. Вони хочуть все спробувати, тому мамі і татові варто бути напоготові і вчасно помітити сигнал тривоги - тобто, знати ознаки вживання наркотиків.

ЗАГАЛЬНІ ОЗНАКИ

Є загальні ознаки змін в поведінці дитини, які сигналізують, що до неї варто придивитися уважніше. Може бути, що дитина просто втомиться або перебуває у стресовому стані через навчання або «любовні» історії, однак, не виключено, що вона вже познайомилася з наркотиками. Ось ці ознаки:

• підліток лягає спати дуже рано або взагалі не спить практично всю ніч, занадто довго активний, а вранці на подив бадьорий, хоча всю ніч не спав;

• практично перестав їсти - навіть улюблену їжу, сильно схуд;

• у підлітка кардинально змінився імідж (переважають сорочки / футболки з довгим рукавами і капюшоном);

• перестав цікавитися звичними для нього захопленнями, змінив коло спілкування, мотивація стала дуже слабкою;

• у підлітка з'явилися дивні друзі, в розмові з ними по телефону дитина говорить пошепки і використовує особливий сленг / зашифровані слова;

• ви помітили у дитини незрозумілу хрипоту, задишку, кашель, хоча симптомів застуди немає;

• блиск в очах раптом змінюється «скляним» виразом;

• очі часто червоні, зіниці розширені;

• ви помітили стан дитини, схожий на сп'яніння, але запаху алкоголю немає;

• в будинку почали зникати гроші або цінні речі.

Існують також особливі «показники», що виникають у дитини при вживанні певної наркотичної речовини. У цих випадках слід почати негайне розслідування.

ОЗНАКИ ПРИЙОМУ КОНКРЕТНИХ НАРКОТИКІВ

ЛСД або інші галюциногени. При недавньому вживанні дитина може безпричинно сміятися, говорити невпопад (каша в роті) – вигляд, ніби людина в трансі або п'яна, зіниці помітно розширені. Серед аксесуарів можна помітити квадратики паперу, марки, коробочки з ліками, які ви не купували, і інші види обгортки для наркотичних речовин.

Марихуана. Одяг людини, яка палить марихуану, має специфічний солодкуватий запах, очі зазвичай червоні, тому в особистих речах можуть бути знайдені краплі для очей. При регулярному вживанні дитина стає неохайною щодо своєї гігієни, спалахи гніву змінюються повною апатією, мова стає квапливою, з'являється звірячий апетит.

Героїн. Якщо людина недавно прийняла ці наркотики, зіниці будуть маленькими, а вид сонним, млявим, розслабленим. В особистих речах можуть бути виявлені вата, джгут, сірники або запальничка, хоча дитина не курить, ложка або кришка від пляшки, шприци.

Опіати. Загальмованість, повільна мова, сонливість, вузькі зіниці (вони не розширюються при світлі), шкіра стає блідою, знижується больова чутливість.

Стимулятори. Дитина дуже жвава, стрімка в діях, емоційно жестикулює, довго не спить, говорить занадто швидко, зіниці розширені, очі блищать, а з носа - постійні виділення. В особистих речах знаходяться ложки з плямами від диму, шматочки скла або леза.

Інгалянти / бульбулятори. Серед речей підлітка може бути виявлений дивний аерозоль або скляний прилад з трубкою і пробкою. Якщо в диханні дитини відчувається запах хімікатів, очі у дитини червоні, виникають множинні плями на одязі, а в сміттєвому відрі раптом з'являються дивні мокрі ганчірочки або порожні контейнери від аерозолів.

Анаболічні стероїди. Їх видає незвичайний запах дихання дитини і різкі перепади настрою. Можуть з'явитися виразки на шкірі рук і обличчя, очі скляні. Серед особистих речей виявляються дивні ліки, шприци, вата, джгут.

Клубні наркотики. Вигляд, як у п'яного, жвавість і активність, дитина довго не спить. В кімнаті або в рюкзаку дитини ви можете знайти дитячу соску-пустушку, бульбашки з рідиною або порошком.

ДИВНІ ЗНАХІДКИ, ЯКІ ПОВИННІ насторожити.

Буває, що поведінка і зовнішність дитини практично не змінюються, однак ці предмети також повинні наштовхнути на думку, що до дитини зараз варто придивитися уважніше:

- бульбашки, капсули, коробочки від медикаментів;

- сірникові коробки або сигаретні пачки зі слідами трав;

- наявність саморобних цигарок у підлітка, який не курить або ж курить тільки сигарети;

- кульочки / скручування з целофану / фольги;

- купюри, згорнуті трубочкою;

- пляшки з пластику з невеликим отвором на дні

Будьте уважні до своїх дітей. Якщо ми не встигаємо приділяти їм час, увагу і турботу, для цього завжди знайдуться інші люди.