Чи завжди тебе радує власне відображення в дзеркалі? Звичайно, синці під очима можна приписати недосипання або поганій погоді, а прищ на лобі віднести на рахунок з'їденої напередодні копченої ковбаси. У наш час створені спеціальні комп'ютерні програми, які за рисами обличчя пацієнта з точністю до 70% здатні розпізнавати захворювання і навіть рідкісні генетичні синдроми.

Колір обличчя

Жовтуватий відтінок шкіри буває при хворобах печінки, сіруватий - серця. Землистий колір обличчя, «опущене» лице - ознака розвитку пухлинного захворювання. Синювата блідість обличчя - симптом анемії або легеневої патології.

Якщо лице червоне, то це може бути ознакою різних шкірних захворювань, а також наслідком дефіциту магнію в організмі. А восковий відтінок обличчя - ознака туберкульозу.

Жовтуватий відтінок шкіри, рідкого волосся, невеликий зоб - все це ознаки гіпотиреозу (нестачі гормонів щитовидної залози). Саме такий діагноз вчені з Каліфорнійського університету (США) розгпізнили у Мони Лізи, зображеної на знаменитій картині Леонардо да Вінчі.

pic

Висипання на шкірі

Висипання на шкірі - це справжня карта хвороб. Поява їх на лобі може свідчити про проблеми тонкого кишечника, на верхній губі і щоках - товстого кишечника, якщо висипало на скронях - перевір жовчний міхур, проблемна зона на підборідді - привід звернутися до гінеколога.

pic

Зморшки

Глибока складка між бровами (особливо в поєднанні з міцно стиснутими губами) говорить про те, що людина тривалий час страждає від якогось хронічного больового синдрому. Дрібні зморшки між бровами, особливо в поєднанні з темними колами під очима - перевантажена печінку.

pic

Білі або бліді губи можуть вказувати на анемію, проблеми з циркуляцією крові і лімфи. Якщо на губах є коричневі цяточки, це може бути ознакою глистової інвазії. Потріскані губи говорять про проблеми з шлунково-кишковим трактом.

Діагноз на носі

Прожилки кровоносних судин на носі з'являються при захворюваннях серця, а також при підвищеному артеріальному тиску. Синьо-червоне забарвлення носа часто свідчить про низький артеріальний тиск.

Періодична або постійна червоність носа може попереджати також про хронічне захворювання шлунка. Потовщення або збліднення крил носа характеризує захворювання легенів.

pic

Дивись в очі

Червоні прожилки в склерах - сигнал нервового виснаження, хронічної втоми. Якщо ділянка навколо очей має блідо-рожеве забарвлення, можливі захворювання сечового міхура, передміхурової залози.

pic

Темні круги і мішки під очима можуть означати хворі нирки або сечовий міхур. Випадання вій сигналить про загальне зниження імунітету і нестачі вітамінів групи В. Також це можливий симптом недостатній функції статевих залоз.

По тому, як ти виглядаєш, можна легко визначити стан твого організму, виявити проблеми зі здоров'ям, які, можливо, у тебе вже є або тільки починають проявлятися.Все, що потрібно, - це уважно придивитися до себе і своїх близьких. Але не поспішай з висновками, не став сам собі діагноз і не займайся самолікуванням. Якщо помітиш якісь зміни, звернися до лікаря і пройди обстеження.