В Україні з 1 жовтня 2018 роки уряд знову уточнив правила нарахування субсидій на оплату житлово-комунальних послуг.

Хоча питання субсидій хвилює багатьох жителів нашої країни, в складних процесах змін змогли розібратися не всі. Якщо запитати звичайного жителя міста Рівне , чи знає він про нові правила, з чого тепер складається субсидія, скільки треба платити за кожну послугу і за яких умов субсидію треба перерахувати, він відповість щось на кшталт: «Не знаю. Ось мені дали «папірець», де написано, скільки потрібно платити».

Розберемось, як нова система нарахування субсидій вплинула на жителів Рівне нської області, скільки сімей зараз дійсно отримують допомогу від держави, і з якими труднощами вони зіштовхуються.

ЗМІНА ПРАВИЛ

Глобальні зміни щодо нарахування субсидій відбулись ще 1 травня 2018 року. Тоді черговий перерахунок субсидій позиціонувався як важливий крок на шляху до їх монетизації. Тому, перед тим як видавати гроші «на руки», Кабмін вирішив зробити систему їх нарахування більш справедливою і відсіяти «субсидіантів» з високим рівнем доходу.

За новими правилами, з 1 травня допомогу від держави на оплату комунальних послуг більше не могли отримувати власники нових авто, великих квартир (площа яких перевищує 120 кв. м, і будинків з площею понад 200 кв. м). Також безробітним для отримання субсидії необхідно було стати на облік в центр зайнятості або оплатити єдиний соціальний внесок.

У правилах від 1 жовтня додалося, що при розрахунку житлової субсидії НЕ враховуються в сукупному доході сплачені аліменти, а також спеціальна бюджетна дотація за вирощування молодняка великої рогатої худоби.

Крім того, тепер враховується опалювальна, а не загальна площа житла: для отримання субсидії, як і раніше, вона не повинна перевищувати 120 кв. метрів для квартири і 200 кв. метрів для індивідуального будинку.

Якщо ви (або член вашого домогосподарства) не маєте доходів через складні життєві обставини, вам субсидію може призначити Комісія з питань призначення житлових субсидій.

ЩО ГОВОРИТЬ СТАТИСТИКА

Як стверджує офіційна статистика, в квітні 2018 субсидії на оплату житлово-комунальних послуг отримували 6747 тис. домогосподарств, тобто близько 45% від загальної кількості всіх домогосподарств країни. А вже в серпні субсидії отримували 2438,2 тис. домогосподарств, що майже в три рази менше.

У порівнянні з аналогічним періодом в 2017, в серпні цього року середній розмір призначеної субсидії на одне домогосподарство зменшився на 37,3% і склав 96,5 грн.

Що стосується статистики в Рівне нській області, за даними Держстату, в квітні 2018 року субсидію отримували – 191 462 домогосподарств. Уже в травні – 22 010, в червні – 43 879, в липні – 52 866, в серпні – 60 949, вересні – 63 218.

Тобто, зробивши нескладні підрахування, можна зрозуміти, що кількість сімей, які отримали субсидії в Рівне нській області, після «травневих» нововведень зменшилася в три рази. Тому що право на отримання житлової субсидії втратили:

—​орендодавці, які не задекларували доходи від здачі майна в оренду;

—​особи, які щось придбали або оплатили послуги, вартістю понад 50 тисяч гривень;

—​володарі автомобілів, з дня випуску яких пройшло менше 5 років. Виняток становлять мопеди або машини, видані соцорганами;

—​особи, які протягом 12 місяців перед зверненням за субсидією отримали спадщину або в інший законний спосіб набули право власності на земельну ділянку, квартиру (будинок), транспортний засіб;

—​боржники з оплати житлово-комунальних послуг, витрат на управління багатоквартирним будинком, загальна сума двомісячної заборгованості яких перевищує 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян;

—​власники житлових приміщень, опалювальна площа яких перевищує 120 кв. метрів (якщо це квартира) та 200 кв. метрів (у випадку будинку). Обмеження не поширюється на дитячі будинки сімейного типу, прийомні та багатодітні сім’ї;

—​особи працездатного віку, які не працюють, не навчаються і не перебувають на обліку в Центрі зайнятості як безробітні (крім безробітних у сільській місцевості, райцентрі, селищі міського типу — такі випадки розглядаються на Комісії).

Як коментував ситуацію Міністр соціальної політики Андрій Рева, пікові звернення до держави за допомогою у вигляді субсидій закінчилися у квітні 2018 року і до того часу кількість субсидіантів зростала і паралельно зростала сума, необхідна для виплати субсидій.

Також він наголосив, що у 2019 році субсидії отримають всі домогосподарства, які не можуть самостійно оплачувати житлово-комунальні послуги.

«Усі українські домогосподарства, які не в змозі самотужки сплачувати за житлово-комунальні послуги, будуть отримувати, як минулого і цього року, державну допомогу у вигляді субсидій», – зазначає Рева.

ЯК ПОРАХУВАТИ СВОЮ СУБСИДІЮ: РОЗБИРАЄМОСЯ НА ПРИКЛАДІ

Здається, що після введення нових правил навряд чи хтось зможе самостійно зрозуміти, скільки ж доведеться платити за «комуналку», якщо субсидія таки була нарахована.

Спробуємо порахувати на реальному прикладі. Припустимо, що сім’я – мама та дочка-студентка – проживають в однокімнатній квартирі площею 30 кв. м та отримують субсидію. Дохід сім’ї – це 3010 грн зарплати мами та 1330 грн стипендія дочки.

Згідно з постановою Кабінету Міністрів, розмір обов'язкової частки плати за житлово-комунальні послуги для одержувачів субсидії визначається в наступному порядку:

1) обчислюється середньомісячний сукупний дохід домогосподарства;

2) середньомісячний сукупний дохід ділиться на кількість членів домогосподарства, і таким чином визначається середньомісячний дохід на одну людину;

3) дохід на одну людину ділиться на розмір прожиткового мінімуму на одну особу в розрахунку на місяць;

4) отриманий результат ділиться на 2, а потім множиться на 15%, і таким чином визначається відсоток обов'язкової плати за житлово-комунальні послуги;

5) субсидія – різниця між місячним розміром плати за житлово-комунальні послуги і обов'язковою часткою плати.

Рахуємо за такою формулою:

1. Зарплата та стипендія становить 3010 і 1330 грн відповідно. Тобто, сукупний дохід домогосподарства – 4340 грн.

2. 4340:2 = 2170 грн – середньомісячний дохід на одну людину

3. 2170:1770 (прожитковий мінімум на дату нарахування субсидії) = 1,226

4. 1,226:2х0,15 = 0,09195, тобто частка оплати за житлово-комунальні послуги повинна складати 9,1 відсотка від доходів домогосподарства.

Разом, 4340х0,09195=399,063 грн – саме скільки повинна щомісяця платити сім'я за комунальні послуги. Все, що вище цієї суми, повинна покрити субсидія.

Але більшість українців, які отримують субсидію, не перевіряють самостійно, чи правильно їм нарахували субсидію в Департаменті соцзахисту. Більшість сімей просто отримують платіжки щомісяця і платять по рахункам, не намагаючись навіть розбираючись, як саме була нарахована субсидія. Один з основних аргументів – на це доведеться витратити багато часу та відстояти чергу у соцзахисті.

ЯК МОЖНА ПРОСТО ПЕРЕВІРИТИ НАРАХУВАННЯ СУБСИДІЇ

Проте, сьогодні необов’язково дзвонити до соцзахисту чи йти туди особисто, аби дізнатися, чи нарахували вам субсидію та у якому розмірі.

В Україні працює публічний реєстр одержувачів субсидій. У ньому можна перевірити наявність субсидії за будь-якою адресою. На сайті показують розмір отриманої субсидії за всі періоди, а також за місяць. При цьому особисті дані при пошуку не висвітлюються.

Для розрахунку субсидії можна скористуватися кількома сервісами. Один з них — розробка Міністерства соціальної політики. Також можна скористатися калькулятором на сайті teplo.gov.ua. Він дозволяє онлайн ввести дані своєї родини (середньомісячний дохід, чисельність зареєстрованих осіб та ін.) і дізнатися, скільки становитимуть комунальні витрати у разі оформлення субсидії.

Крім того, планується запуск альтернативного проекту — Субсидія.Укр, ініційованого не державою. Його автором є молодий розробник, який насамперед сам хотів розібратися з субсидією.

Планується, що на сайті можна буде розрахувати субсидію один раз і отримувати розрахунки вартості щомісяця, дізнатися, як перераховується субсидія, ставити питання експертам тощо. Наразі користувачів запрошують зареєструватися на тестування сервісу.

ЯКІ ДОКУМЕНТИ ПОТРІБНІ ДЛЯ ОТРИМАННЯ СУБСИДІЇ?

Для призначення субсидії вам необхідно подати до структурного підрозділу з питань соціального захисту населення за місцем реєстрації (орендарі – за місцем проживання):

- заяву про призначення житлової субсидії за встановленою формою;

- декларацію про доходи та витрати осіб, які звернулися за призначенням житлової субсидії за встановленою формою;

- договір найму (оренди) житла (при наявності).

Форму заяви і декларації можна отримати в районних управліннях праці та соціального захисту населення, або самостійно завантажити на сайті Міністерства соціальної політики України.