Рівненщина унікальна на різні архітектурні творіння.Ми хочемо, щоб Ви разом з нами дізналися якомога більше про рідний край. Отож вирушаємо до села Зірне, що знаходиться у Березнівському районі.

Історія села починається в другій половині XIX століття. Саме тоді найбільший землевласник Волині Михайло Коржанівський передає у спадок навколишні землі Михайлу Малинському, який одружився на його родичці.

pic В 70-х роках XIX століття поблизу Березно Михайло закладає новий маєток, який отримав назву разом із прилеглими територіями Зурен. Це пов'язано з ім’ям сина Малинських, який загинув в молодому віці.

pic Згодом біля маєтку почали зводити будівлі для обслуги, управителя Палацу Малинських, господарський двір для худоби та конюшню.

pic

pic

pic

pic Також була зведена електростанція генератор якої приводила в рух парова машина та водонапірна вежа, яка забезпечувала маєток водою. Будівлі збереглися й до нині.

pic

pic Маєток, який був зведений у стилі модерн, вражав не тільки місцевих жителів. Розкішну резиденцію Малинський називав замком, а прислуга та діти величали будівлю замчищем. За однією із версій для будівництва маєтку матеріали привозили із-за кордону. А тисячі селяни висушували болотисту місцевість, на якій зводили споруду, вручну.

pic За однією із версій будували маєток із пробкового дерева. Але нині цю версію підтвердити не можливо, адже в 1945 році в приміщенні сталася пожежа, внаслідок якої будівля згоріла вщент.

pic Так званий маєток "вічного холостяка" дістався у спадок Емануелю Малинському. Його улюбленим місцем був парк поблизу маєтку, який заклали у формі лабіринтів. Емануель був єдиним, хто не блукав у парку під час прогулянок.

pic

pic

pic Молодий Емануель часто бував у Європі. І незважаючи на палку любов до жінок, все ж залишився самотнім. Чоловік тяжко хворів на астму і приїздив у Зірне аби поправити здоров'я. Нині у збережених приміщеннях розташований медичний заклад.