(*З кожним днем стовпчик термометра за вікном опускається все нижче, ми дістаємо куртки, шарфи, черевики. Як правильно підлаштувати своє харчування під зміну сезону, щоб відчувати себе комфортно і не мерзнути?*)

У Китаї вважають, що всі продукти надають різний вплив на організм людини і в залежності від цього, діляться на холодні, прохолодні, теплі і гарячі. Охолоджуюча їжа відбирає енергію і уповільнює обмін речовин, а зігріваюча, навпаки, стимулює кровообіг і активізує обмінні процеси. Які продукти потрібно їсти восени, щоб організм виробляв більше енергії?

Суп. Пам'ятаєте, як розливається всередині тепло після тарілки гарячого супу чи борщу? І не дарма, адже суп має зігрівальні властивості, тому в холодну пору року дуже неправильно відмовлятися від першої страви. По-перше, супи багатокомпонентні, а це значить дуже поживні, так як до складу їх входить м'ясо, крупи, різноманітні овочі. По-друге, супи їдять гарячими, що швидко зігріває і насичує організм. Якщо ви не знаєте як зігрітися, у вас постійно мерзнуть руки і ноги, щоб не надягати зайвий шар одягу, просто візьміть в звичку їсти на обід суп. Вибирайте той, який вам до душі, благо, варіантів перших страв безліч: борщ, розсольник, гарбузовий суп, солянка, овочевий суп і багато інших.

Спеції. Спеції не тільки покращують смак готового блюда, але і володіють декількома чарівними властивостями, вони прискорюють наш метаболізм і допомагають зігрітися. Слід бути обережними з дуже гострими спеціями і приправами людям із захворюваннями шлунково-кишкового тракту і літнім людям. До безпечних спецій, які відмінно підвищують терморегуляцію організму, відносяться:

- імбир;

- кориця;

- кумін;

- гірчиця;

- базилік;

- чорний перець;

- розмарин.

Каші. Складні вуглеводи, такі як гречка, вівсянка, коричневий рис і інші злаки відмінно насичують організм і довго перетравлюються, а в процесі розщеплення виділяють енергію, яка зігріває. Крім того, така їжа досить ситна і дає відчуття насичення на досить довгий час, тому, вибираючи варіант сніданку, віддайте перевагу цільнозерновим продуктам, злакам або іншим складним вуглеводам, щоб посилити термогенез і не замерзнути.

Читати також: 7 продуктів, які обов'язково повинні бути в раціоні школяра

Чай. Для когось чай - незамінний атрибут сімейної бесіди, а хтось використовує його як зігріваючий засіб і перші ліки при застуді. Дійсно, в чаї міститься кофеїн, навіть в більшій кількості, ніж в каві, що підсилює термогенез і дозволяє організму зігрітися. Зелений чай в цьому випадку більш корисний, так як крім кофеїну, містить ще флавоноїди і катехіни, які підсилюють властивості кофеїну.

Банани. Банани містять вітаміни групи В і магній, завдяки яким щитовидна залоза регулює температуру тіла в холодну пору року. Досить з'їдати всього один банан в день, щоб задовольнити добову потребу організму у вітамінах групи В і зігрітися холодним жовтневим днем.

Імбир. Імбир не тільки допоможе вам зігрітися, але й позбавить від нападів голоду, тому тим, хто хоче схуднути, потрібно мати під рукою цей чудо-корінь. Додайте в чай трохи імбиру, лимон і мед - і цей напій зігріє вас і усуне ознаки простуди, що починається.