З 1 жовтня подорожчали залізничні квитки та розпочався осінній призов. Що ще змінилось в Україні з 1 жовтня та які зміни очікувати впродовж місяця?

ТАРИФИ

З 1 жовтня в Україні не підвищили тарифи на газ.Кабмін України продовжив дію спеціальних зобов'язань з продажу природного газу для потреб населення і теплокомуненерго за зниженою ціною до 18 жовтня.

З 1 жовтня також збільшилось фінансування субсидій на придбання населенням твердого палива. Міністерство соціальної політики переглянули і збільшили фінансування на виплату субсидій, які частково покривають вартість закупівлі населенням твердого палива замість дорогого природного газу.

СЕРВІСИ

Запровадили нову систему оперативного інформування про виплату лікарняних. Фонд соціального страхування запровадив систему оперативного інформування роботодавцями про здійснення виплат співробітниками у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та деяких виплат потерпілим на виробництві.

З жовтня в Україні має запрацювати загальнодержавний реєстр вакансій. Кабінет Міністрів України доручив Міністерству соціальної політики до жовтня запровадити механізм надання роботодавцями інформації про потреби робочої силі в електронному вигляді.

З жовтня можна отримати електронну розширену інформацію про доходи та сплачені податки з них.

АРМІЯ

З 1 жовтня в Україні розпочався осінній призов до Збройних Сил України. Цього року осінній призов продовжили до 31 грудня.

МЕДИЦИНА ТА ОСВІТА

З 1 жовтня всі мами почнуть отримувати "пакунки малюка". Батькам новонароджених будуть видавати "подарунки від держави" відразу в день виписки з пологового будинку.

До початку жовтня всі надруковані підручники розвезуть до шкіл. Всі підручники призначені для НУШ вже надруковані та чекають відправи до Українських шкіл. Літературу вже передано до обласних книжкових баз для розвезення.

ТРАНСПОРТ

З 1 жовтня всіх водіїв зобов'язали вмикати ближнє світло фар на заміських дорогах.

Укрзалізниця підвищили ціни на квитки. З 1 жовтня Укрзалізниця запланувала другий етап підвищення цін, зокрема відтепер квитки подорожчають на 12%. Крім того, з 1 жовтня, підвищили ціну на залізничні вантажоперевезення майже на чверть. Міністерство інфраструктури погодив підвищення тарифів на залізничні вантажні перевезення всередині країни на 22,5%.