Сьогодні, 27 вересня, під час засідання комітету Верховної Ради з питань нацбезпеки і оборони озвучили результати експертиз та причини розриву міномета Молот на Рівненському полігоні.

Нагадаємо, 6 червня на Рівне нському загальновійськовому полігоні під час занять із бойової підготовки троє військових загинули і дев'ять отримали поранення у результаті розриву міномета "Молот".

11 липня на Рівне нському полігоні проводили слідчий експеримент з метою встановлення причини вибуху міномета

Причини озвучив Олександр Рувін, директор Київського науково-дослідного інституту судових експертиз (КНДІСЕ), де і проводили експертизу металу міномету "Молот" після слідчого експерименту.

За його словами, дослідження показали, що сталь, з якої зроблений ствол міномета, відповідає вимогам, а міномет, який використовувався під час навчань, був із заміненим запобіжником від подвійного заряджання, так як стандартний часто не спрацьовував.

Крім того, перевірили і ударно-спусковий механізм, за допомогою якого безпосередньо проводиться стрілянина. За словами Олександра Рувіна, під час експериментів тільки один раз із шести цей механізм спрацьовував і міна вилітала.

Наприкінці він розповів про подвійне зарядження міни та висловив переконання, що саме це і сталося на Рівне нському полігоні.

Як повідомляє Укрінформ, після засідання комітету, генеральний прокурор України - Юрій Луценко заявив, що до кримінальної відповідальності будуть притягнуті командири, які не забезпечили безпечні стрільби на Рівне нському полігоні глибоко в тилу.

З його слів, було виявлено чимало порушень в експлуатації мінометів: і порушення дистанції, і місця для належного встановлення зброї.

Говорячи про причини трагедії на Рівне нському полігоні Луценко назвав декілька факторів: технічний та людський. Крім того, попросив розвіяти міфи про те, що сталь, з якої зроблені міномети, не відповідає нормам. Глава ГПУ називає цю інформацію нісенітницею. Проте запобіжники, за словами Луценка, повиходили з ладу, тому що були ще радянського зразка. Також він заявив, що не розуміє, чому цю проблему досі не усунули.

Напередодні, 23 вересня на позиціях однієї з військових частин на Донеччині відбувся черговий розрив міномета «Молот» де травмувалось двоє бійців. Всього з 2016 року в Україні сталося вже дев'ять розривів мінометів "Молот".

Нагадаємо, 19 вересня, Комітет з питань національної безпеки заслухали звіт всіх компетентних органів - ГПУ, Міноборони і Нацполіції щодо розслідування вибуху міномета "Молот" під час військових навчань на Рівне нському полігоні. Тоді військова прокуратура Західного регіону заборонила розголошувати результати експертизи розслідування вибуху міномета "Молот" на полігоні у Рівному