20 вересня в Острозькому районі до реанімаційного відділення із симптомами гострого отруєння був направлений чоловік 1961 року народження. (*Причина отруєння*) – гриби дощовики, які були зібрані на лузі поблизу дому.

Гриби пройшли кулінарну обробку, були відварені та протушені, проте це не врятувало від отруєння. Наразі чоловік продовжує лікуватись в терапевтичному відділенні, його стан розцінюється як середньої важкості.

Як повідомляє Держпродспоживслужба Рівне нської області, в розпалі грибний сезон після дощів. Багато мешканців Рівне нщини направляються на «тихе» полювання, а захопившись своїми лісовими знахідками, забувають за небезпеку, яка чатує на них.

Грибні отруєння у нас реєструються щороку десятками випадків, також зустрічаються смертельні випадки. Більшість отруєнь обумовлені вживанням пластинчатих отруйних грибів (насамперед, блідої поганки), які помилково сприймаються за їстівні печериці та сироїжки.

Для багатьох збирання грибів – це справжнє хобі та задоволення, проте необхідно бути впевненим кожного разу, коли гриб кладеться у кошик. При найменшому сумніві – викидати.

У МОЗ розповіли, як вберегтись від отруєння грибами.

-Найдієвіша порада – це відмовитися від вживання дикорослих грибів.

-Не купувати гриби на стихійних ринках. Якщо збираєте їх самі, не беріть підозрілі, занадто молоді чи старі.

-Використовуйте правило "однієї доби". Тобто готувати гриби протягом першої доби після збирання (відварюйте щонайменше тричі по 30 хвилин) і зберігайте приготовлені гриби не більше доби.