Осінній призов - 2018 розпочинається в Україні 1 жовтня. Кого призиватимуть, на який термін та хто не підлягає призову?

Призов на строкову службу в Україні триватиме з 1 жовтня по 31 грудня 2018 року. Президент України подовжив його на місяць з метою якісного відбору та у зв'язку зі збільшенням кількості призовників для комплектування військ Нацгвардії та Держприкордонслужби.

Кому прийдуть повістки?

Чоловікам призовного віку (20-27 років), які не мають права на відстрочку, без судимості та проблем зі здоров'ям.

До слова, молоді люди 18-19 років можуть пройти службу в армії на добровільній основі (за контрактом).

Як діяти, коли прийшла повістка?

Згідно з українським законодавством, призовники, які отримали повістку, зобов'язані прибути до призовної дільниці в термін, зазначений у повістці. Неотримання повістки з будь-яких причин не є підставою для ігнорування призову. Тому одразу після початку нового призову військовозобов'язаним громадянам дається 10 днів на явку у військовий комісаріат.

Причинами неявки до військкомату можуть вважатися лише такі форс-мажорні ситуації, як стихійне лихо, хвороба призовника або смерть близького родича. Будь-які інші причини є недостатньо вагомими і можуть бути прирівняні до ухилення від армії.

Скільки служитимуть призовники?

Термін служби складе до 18 місяців. Для українців з вищою освітою магістра (спеціаліста) – до 12 місяців.

Початком військової служби за призовом вважається день направлення військовослужбовців до військової частини із районного (міськрайонного) військового комісаріату. Закінченням терміну служби є день виключення військовослужбовців зі списків особового складу військової частини.

Хто не призивається?

Є низка підстав для відстрочки від призову:

Сімейні обставини – опікунство над непрацездатними родичами; дружина-інвалід; вагітна дружина; дитина-інвалід; двоє і більше дітей; дитина у віці до 3-х років; самостійне виховання дитини; сирітство; брат на строковій службі у цей час.
Стан здоров'я – якщо офіцера визнали тимчасово непридатним до військової служби, тривалість відстрочки становитиме 1 рік.
Навчання – інтернатура, аспірантура, докторантура. Також мають право на відстрочку особи, молодші 21 року, які здобувають освіту за денною формою.
Професійна діяльність – священнослужителі; кандидати (доктори) наук, які працюють на посадах за спеціальністю; педагогічні працівники загальноосвітніх навчальних закладів з повною вищою освітою; медичні працівники, за умови повного навантаження на займаній посаді, у сільській місцевості; сільські, селищні, міські голови – на термін виконання ними цих повноважень; поліцейські – на весь період їхньої служби.
Не підлягають призову підозрювані у кримінальних злочинах.

Що світить за ухилення від призову?

Якщо призовник не з'явився у визначений час і місце або не повідомив комісаріат про зміну місця проживання, законом передбачено адміністративну та кримінальну відповідальність.

Покарання за ухилення від призову:

Неявка до військкомату без поважних причин – штраф 85-119 грн.
Повторне порушення протягом року збільшує штраф до 170-255 грн.
Ухилення від призову карається обмеженням волі терміном до трьох років умовно.

На першому місцевому в програмі "Без цензури" Андрій Купчак, начальник відділу комплектування та призову, заступник обласного військового комісара розповів, що варто знати рівненським новобранцям.