Нова початкова освіта, нові будівельні правила, бейбі-бокси на Рівненщині - все це з 1 вересня 2018 року. А от підвищувати тарифи на газ для населення не будуть, - принаймні до жовтня.

В перший клас - по-новому

1 вересня стартувала нова освітня реформа. Тепер діти, які пішли в школу в цьому році, навчатимуться 12 років, а освіту розділили на три рівні. Початкова освіта, реформа якої починається саме у 2018, триватиме 4 роки.

У перший рік навчання вони не отримуватимуть домашніх завдань. У другому - за рішенням керівництва школи, але при цьому виконання домашнього завдання не повинно забирати в учнів другого класу більше 45 хвилин.

Тепер у першачків, крім традиційних парт у класних кімнатах передбачені настільні ігри та інвентар для рухливих ігор, художньої і творчої діяльності, куточок живої природи, а також осередок відпочинку із килимом та м'якими кріслами-пуфами та бібліотека. Простір для вчителя передбачає стіл і стілець, шафу і комп'ютер.

Будівництво по-новому

Також, з 1 вересня набули чинності нові Державні будівельні норми, які запроваджують обмеження на висотність будинків, будівництво у зелених зонах та щільність забудови. Крім того, запроваджуються нові норми будівництва доріг та їхньої безпеки.

Зокрема, новими правилами вперше запроваджуються обмеження на кількість поверхів залежно від того, у якому населеному пункті будують об'єкт. Для сіл можливою буде лише садибна забудова, для містечок у менше 50 тис. мешканців - максимально дозволено 9 поверхів, до 100 тис. - 16 поверхів. У більших містах кількість поверхів у новобудовах визначатиметься документацією з просторового планування, передусім, Генпланом.

Запроваджуються також і правила вільної території довкола будинків, залежно від кількості поверхів. Якщо будинок має 9-10 поверхів, то він не повинен займати більше 35% ділянки, виділеної під будівництво. Якщо будинок має 16 поверхів, то зелена зона і зона відпочинку довкола нього має становити 70% ділянки.

Крім того, відтепер дитячі садочки можна розташовувати не лише в окремих будівлях, але й в самих житлових комплексах.

Нові правила також стосуватимуться і будівництва доріг. Мінімальна ширина дорожньої смуги у містах буде суттєво зменшена - із близько 4 м до 2,75 м. На трасах із безперервним рухом авто ширина смуги становитиме 3,5 м замість нинішніх 3,75 м. На менш завантажених дорогах - 3 м замість нинішніх 3,5 м.

Заплановано також виділення двосторонньої доріжки для велосипедів, ширина якої має становити 2,5 м.

"Пакунок малюка" або бебі-бокс по-українськи

З 1 вересня 2018 року при народженні дитини кожна українська родина повинна отримувати від держави спеціальний дитячий набір.

До набору із 25 речей входять: підгузки, вологі серветки, різні пелюшки, дві шапочки, "боді" з коротким рукавом та "боді" з довгим рукавом, штани-повзунки, "чоловічки" з довгим рукавом та штанцями, шкарпетки.

Видавати пакунок будуть додатково до вже існуючих виплат при народженні дитини.

Газ для населення - по-старому, для промисловості - значне здорожчання

У вересні ціна на газ для населення залишиться незмінною, - на останньому літньому засіданні урядовці вирішили ще на місяць подовжити дію постанови, яка фіксує нижчу ціну.

Постанова №187, згідно із якою населення отримує газ за спеціальною, нижчою, ніж для промисловості, ціною, діє від квітня 2017 року. Відтоді ціна на газ для населення залишалася незмінною - 4942 грн за тисячу кубів, разом із транспортуванням і ПДВ - 6958 грн.

А от ціна на газ для промисловості знову зросте. Залежно від обсягів закупівлі та умов оплати мінімальна ціна становитиме 12 249,60 за тис. кубів, а максимальна - 13 338 за тис. кубів із ПДВ.

У серпні ці цифри становили 10 130 грн за тисячу кубометрів і 11 083 грн за тисячу кубів з урахуванням ПДВ.

Тобто ціни на газ для промисловості вже майже удвічі перевищують ціни на газ для населення.