Дітям доводиться непросто - великі навантаження в школі, домашні завдання, відвідування позакласних занять і репетиторів. Малюки дуже втомлюються як фізично, так і розумово, від перевантажень страждає нервова система. Саме тому дуже важливо додавати в раціон продукти, які стабілізують рівень інсуліну і глюкози в крові. Це запорука здорової нервової системи, стресостійкості і хорошої роботи мозку. До того ж більшість з цих продуктів не завдадуть шкоди сімейному бюджету, а користь для здоров'я буде неоціненною.

Олія і насіння льону.

Насіння льону можна перемелювати в кавомолці, або в блендері, щоб вони краще засвоювалися і посипати ними йогурт або сирок. Можна варити лляні кашки або киселі . Вони дуже корисні для шлунково-кишкового тракту, а маслом льону можна заправляти салати. Льон містить важливий для організму Омега-3, який сприяє зміцненню нервової системи.

Яєчний жовток.

Людський мозок складається в основному з жирів, а жовток містить не тільки безліч корисних речовин, таких, як наприклад вітаміни групи В, лецитин і багато інших, але і легко засвоювані жири. До того ж, всупереч поширеній думці, вживання яєць не підвищує рівень холестерину в крові. Щоб яйця зберегли всі свої корисні речовини не варто варити їх круто. Краще щоб жовток залишався м'яким. А щоб уникнути зараження сальмонелою, просто помийте сирі яйця содою.

Горіхи.

Всі горіхи і насіння корисні для мозку, але лідирують волоські. Сухі горіхи можна давати дитині в школу в якості перекусу, але не більше 40 г в день. Щоб горіхи краще засвоювалися, необхідно вимочувати їх в холодній кип'яченій воді протягом однієї-двох годин. Найбільш «легкі» та безпечні горіхи - мигдаль і волоський. А от арахіс давати дитині не варто, адже це зовсім не горіхи, а бобові.

Гарбуз.

Джерело корисних для організму вітамінів і мікроелементів. З нього можна приготувати так багато смачного – супи, пюре, каша, салати, пироги, чізкейк тощо. При чому корисна як м'якоть гарбуза, так і її насіння. Воно багате цинком, який особливо важливий для відділів мозку, що відповідають за концентрацію і пам'ять, а також є природним імуномодулятором. Насіння можна їсти в сирому або підсушеному вигляді, перемолоти на кавомолці і додавати в каші, сир або салати, а також приготувати з нього корисне рослинне молочко. Для цього насіння потрібно залити теплою водою і збити в блендері.

Бобові.

Існує думка, що бобові важко засвоюються організмом і тому не підходять для дитячого харчування. Бобові дуже багаті білком, а важко засвоюються, якщо їх неправильно приготувати. Бобові обов'язково потрібно замочувати та довго варити на повільному вогні. До того ж бобові не втрачають корисні властивості в замороженому вигляді. Наприклад, можна заморожувати зелений горошок, а потім розморожувати і додавати в салати або відварювати на пару на гарнір. До слова, в бобових міститься багато фосфору, який є акумулятором енергії, бере участь у формуванні кісткової тканини і необхідний для роботи серця.

Риба і печінка тріски.

Восени малюк менше буває на свіжому повітрі і не так активно рухається. Саме тому йому так хочеться солодкого - організм намагається отримати енергію без особливого доступу до кисню. Саме тому в холодну пору особливо важливо вживати жирні продукти, які містять Омега-3, наприклад, жирні сорти риби і печінка тріски. Варто зауважити, що Омега-3 буває різним, тому вживати в їжу той, який міститься в льоні не менш важливо, ніж той який міститься в рибі. Також можна давати дитині риб'ячий жир у вигляді капсул, це стане відмінним підживленням для його мозку і знизить тягу до солодкого.

Адаптогени.

Існують продукти, які зміцнюють нашу нервову систему - адаптогени. До них відноситься обліпиха, корінь женьшеню, лимонник, радіола рожева. Вони працюють як безпечні енергетики. І на відміну від, скажімо, кави, не чинять шкідливого впливу і не викликають звикання. Вживати їх можна додаючи в чаї та інші напої.

Читайте також: Такий важливий вітамін D: що про нього треба знати рівненським батькам?

Будьте з намиTelеgram Facebook Youtube Instagram Viber