Безперечно, мамине молочко буде для малюка джерелом корисних речовин як мінімум до року, але до першого прикорму варто підійти відповідально.

Педіатри радять починати прикорм діткам на штучному вигодовуванні в 5,5 місяців, діткам на грудному - у 6 місяців. Варто орієнтуватися також на ознаки готовності малюка до прикорму: вміння сидіти без опори, почуття голоду - малюк не наїдається одним молоком, інтерес до їжі батьків і відсутність виштовхуючого рефлексу - малюк може проковтнути їжу, а не виштовхнути її язиком. Починаючи прикорм, зважте дитину - його вага повинна бути вдвічі більше ваги при народженні!

Найважливіше правило першого прикорму - потрібно вводити в раціон малюка низькоалергенні продукти. Продукт повинен бути перетертий або перемолоти в рідкий стан - шлунок дитини ще дуже слабкий, щоб перетравлювати їжу. І вводячи прикорм, починайте з однокомпонентних пюре. Оптимальним вибором буде кабачок, цвітна капуста або брокколі. Я починала прикорм саме з кабачка - вважаю, що його ніжна текстура найлегше засвоїться ніжним дитячим шлунком. Оскільки запровадження нової їжі співпало з останнім місяцем осені, цілком природно, що на прилавках магазинів спостерігався явний дефіцит свіженьких вітамінчиків із грядки, тому я давала банкове пюре без солі і зайвих добавок. Дочка наминали з радістю.

Якщо дитина погано набирає вагу, можна (після консультації із педіатром, природно) починати прикорм із каші. Найоптимальнішим варіантом будуть безмолочна рисова або гречана каші, які можна купити у відділі дитячого харчування або приготувати самим.

Важливо знати, що вводити новий продукт слід із пів чайної ложечки і в першій половині дня, спостерігаючи за реакцією. Якщо висипання і розлади шлунка вас минули, на наступний день даємо чайну ложечку і в такому темпі доводимо до 100 грам, замінюючи одне денне годування. І поступово знайомимо малюка з іншими овочами за такою ж схемою.

З 8-ми місяців можна вводити кисломолочні продукти. З 9-ти - м'ясо (краще за все яловичина) і в 10 місяців - рибу (починати слід із риби білих сортів).

Їжте з апетитом! за інформацією сайту мама і я