У вересні грядки на городі порожніють. Зібраний урожай кабачків, баклажанів, томатів, цибулі, моркви, одна лише зимова капуста сиротливо круглиться в куточку та пузаті гарбузи жадібно ловлять жовтогарячими боками промені сонця, що остигають із кожним днем. Голий і порожній город, але рано опускати натруджені за літо руки. Новачкам на городі часто невтямки, що навіть на початку осені можна знову наповнити город яскравою, смачною та корисною зеленню.

САЛАТ-ЛАТУК

Салати не тільки смачні, не тільки наповнені вітамінами з мікроелементами упереміш, вони ще й разюче декоративні.

Салати легко переносять знижені температури, спокійно ростуть при температурі 5°С, їх не лякає заморозок до -4-5°С.

До посадки годяться листяні зелені салати з коротким періодом вегетації, що люблять прохолодь і не потребують довгого світлового дня.

Швидко зростаючі салати висмоктують із ґрунту мікроелементи також дуже швидко, тому рекомендується перед посадкою заправити грядку компостом або проливати Ем-компотом.

Латук - найпоширеніший вид салату. Такі відомі види салатів, як ромен і айсберг, - теж різновиди латуку. Латук любить прохолодь, кращого смаку він досягає при температурі 10-17°С. Якщо вирощувати латук у спеку, він буде гірчити і швидко стрілкуватися. Так що серпень і вересень - кращий час для вирощування салату-латуку.

Листяний латук можна вживати в їжу через 35-40 днів після посадки, кочанні ростуть трохи довше, до 60-80 днів. Якщо салат не встигнув вирости до заморозку, він прекрасно дозріє під плівкою.

КИТАЙСЬКА КАПУСТА

Не плутати з розповсюдженою пекінською капустою. Китайська капуста качана не утворює, а утворює розетку зеленого листя на довгих м'ясистих черешках. Вона більш холодостійка, чим пекінська капуста, добре росте при температурі 14-18°С, а вже вище 25°С починає в’янути. Довгий світловий день китайська капуста теж не переносить, буде швидко стрілкуватися. Це ідеальний претендент на серпневі й вересневі грядки. Залежно від сорту китайська капуста виростає за строк від 40 до 60 днів.

РУКОЛА

Рослина з оригінальним гірчично-горіховим гострим присмаком листя. Рукола добре переносить низькі температури, оптимальна для її росту температура 14-18°С, їй не страшний заморозок до -5-7°С. Оптимальний для неї короткий світловий день, однак рукола не любить постійної тіні, втрачає свій неповторний смак. Потрібно добре поливати руколу, інакше вона починає гірчити. Зрізати листя можна вже через 25-30 днів після посадки насіння.

ШПИНАТ

Ось і ще один аматор прохолоді й короткого світлового дня, оптимальна температура росту для шпинату 15-19 °С. Улітку його навіть спеціально притіняють, а восени погодка якраз. Любить рясний полив.

Про користь шпинату чули всі. Готове до збору це джерело корисних речовин, залежно від сорту, через 30-50 днів після посіву.

Тепер про рослини, корисні не тільки городникам, але й городу - про сидерати. Кінець літа й початок осені - саме час освіжити і підживити ґрунт. Втім, вони й корисний, їстівний урожай можуть встигнути дати.

ГІРЧИЦЯ САЛАТНА

Гірчиця є біла, чорна й сиза. Нас цікавить остання, вона ж російська, вона ж листяна або салатна. Також любить невисокі температури, найкраще себе почуває при 18°С, але може прорости навіть при -3°С. Листя можна зрізати через 2-3 тижні після посіву. Незатребуваний урожай зариваємо в землю - сидерат із сизої гірчиці не гірше, чим з жовтої. Чорна гірчиця занадто теплолюбна і нас поки не цікавить.

Якщо ж ви не любите їсти гірчицю, то засійте грядки її жовтою родичкою, зелена маса в неї побільше. І до цвітіння заорати її в землю, це надзвичайно поліпшить якість грядок і позбавить їх від дротянки.

ЗЕЛЕНИЙ ГОРОШОК

Солодкий зелений горошок можна збирати вже через 30-40 днів після посадки. Горох спокійно переносить низькі температури, проростає навіть при 1-2°С, сходи витримують до -5°С. Оптимальна температура для нього 18°С.

Правда, заморозок може зашкодити на етапі наливу бобів у стручках, тому, якщо очікується раптовий заморозок, краще прикрити горох плівкою на ніч.

Якщо ж у вашому кліматі заморозок починається рано, горох, посаджений у вересні, може й зовсім не дати стручків. Однак користь від гороху на грядках однаково є, він - прекрасний сидерат, його сходи можна порубати й закопати в грядки. Із зеленню після збору врожаю робимо те ж саме.

ПРЯНІ ТРАВИ

Звичайно ж, постійно можна підтримувати на грядці ароматні зарості швидкозростаючих зелених приправ: кріп, коріандр, базилік, петрушка, цибуля на зелень та інші швидкозростаючі й холодостійкі травички. Урожай готовий до вживання через 20-40 днів після посадки.

Щоб травички сходили швидше й не вередували, є кілька секретів. Перед посадкою потрібно потерти насіння в долонях одне об одне, щоб воно одержало мікроподряпини - скарифікувати, після чого замочити на добу в теплій воді. Також можна використовувати прискорювачі росту, біостимулятори на кшталт «Епіну». Землю перед посадкою потрібно як слід удобрити азотно-калійним підживленням. Тоді сходів можна чекати вже через 8-10 днів після посадки, а ще через 2 тижні ласувати молодою зеленню. Але якщо буде холодно, перші паростки можуть проклюнутися тижні через три.

Усі перераховані рослини здатні встигнути дати врожай ще цього року. Але із другої половини вересня та пізніше можна починати саджати багато рослин уже під зиму, щоб зібрати врожай ранно навесні. Це цибуля, часник, щавель, той же шпинат, буряк, редис, морква, петрушка і багато інших овочів.

Джерело