Книги прекрасні не тільки тим, що відкривають нам нові світи, а й своєю здатністю нескінченно дивувати. Деякі факти про книги просто неймовірні. Нижче ми підібрали одні з найцікавіших.

Гугл підрахував кількість всіх художніх, публіцистичних і наукових праць в світі. Виявилося, що загальна кількість книг на Землі становить 129 864 880.

* * *

Однією з найдорожчих книг у світі є «Лестерський кодекс» Леонардо да Вінчі. Цей науковий трактат присвячений «воді, землі і небесних тіл», надрукований дзеркальним шрифтом тому, щоб його прочитати, потрібно обов'язково озброїтися дзеркалом. Власником «Лестерського кодексу» в даний час є Білл Гейтс, який придбав книгу за двадцять чотири мільйони доларів.

* * *

Найдорожчою книгою в даний час вважають унікальний «Апокаліпсис», виданий французом Жозефом Форе. Книга оцінена в 100 мільйонів старих франків. Вона виставлена в музеї сучасного мистецтва в Парижі.

* * *

Серед найбільш популярних книг в світі, перше місце, безперечно, належить Біблії. Її загальний тираж - шість мільярдів примірників. На другому місці - цитатник Мао Цзедуна, а третє місце дісталося «Володар кілець».

* * *

В середньому люди проводять за читанням 6,5 годин в тиждень.

* * *

У публічних бібліотеках середньовічної Європи книги приковували до полиць ланцюгами. Такі ланцюги були досить довгі для того, щоб зняти книгу з полиці і прочитати, але не давали винести книгу за межі бібліотеки. Ця практика була поширена аж до 18 століття, що було обумовлено великою цінністю кожного примірника книги.

* * *

В середньому, покупець книгарні проводить вісім секунд, дивлячись на передню обкладинку і 15 секунд, переглядаючи задню.

* * *

Половину всіх продаваних сьогодні книг купують люди старше 45 років.

* * *

В'язнями Бастилії були не тільки люди. Одного разу до в'язниці була укладена знаменита Французька енциклопедія, складена Дідро і Д'аламбер. Книгу звинувачували в тому, що вона завдає шкоди релігії і суспільної моралі.

* * *

Люди почали читати мовчки тільки в 4 столітті нашої ери. До цього людство завжди читало вголос.

* * *

33% американців не прочитали жодної книги після того, як закінчили школу. Хоча в США бібліотек в 7 разів більше, ніж McDonald's.

* * *

Президент США Теодор Рузвельт читав по одній книзі в день, а Девід Боуї - 3-4 в тиждень.

* * *

Найвідоміший книжковий злодій, американець Стівен Блумберг, викрав 23 000 книг з 268 бібліотек, загальну вартість яких оцінили в 5 мільйонів доларів. А книга, яку в світі викрадали рекордну кількість разів - це книга рекордів Гіннеса.

* * *

Лише 2% книг в світі продаються накладом понад 500 000. примірників. Середній тираж книг в Україні – 3000 примірників.

* * *

Нейропсихологи сходяться на думці, що читання знижує рівень стресу на 68%.

* * *

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Як улюблений вид спорту підкаже ваше покликання?

7 дивних речей, на які запрограмований наш мозок