Про теплу підлогу сучасному споживачеві відомо давно. За роки свого розвитку, теплі підлоги стали досить популярні серед всіх верств населення.

Теплу підлогу можна використовувати як в якості основного опалення, так і для додаткового обігріву окремих приміщень. Як правило, повітря підлоговим опаленням прогрівається на досить велику висоту - 2-2,5 метра. Такий розподіл теплого повітря забезпечує найбільш сприятливі умови для мешканців квартири, адже головна профілактика простудних захворювань і запорука здоров'я в холодну пору року - це забезпечення теплом ніг людини.

Так само слід зазначити, що пристрій теплих підлог дозволяє рівномірно обігрівати простір кімнати, таким чином, не даючи з'являтися протягам. Це ще одна перевага, якою володіють теплі підлоги в порівнянні зі звичайними обігрівачами і радіаторами. Які ж ще плюси, а може і мінуси є у встановленні теплої підлоги?

Виділяють два основних види підлогового обігріву: за допомогою спеціальних електричних кабелів і за допомогою труб з гарячою водою.

І у кожного виду обігріву є свої плюси і свої мінуси.

Тепла підлога, за допомогою металопластикових труб, по яких тече гаряча вода, досить економічне придбання. Гаряча вода надходить в металопластикові труби з колектора за допомогою спеціального насоса. Переваги такого виду обігріву - це, як вже було сказано, економія. У порівнянні з електричним обігрівом, водяний дозволяє економити до 60% енергії, особливо така економія цінна при обігріві великих площ заміських котеджів. Плюс до всього, що добре зарекомендували себе матеріали, з яких виготовляються труби, збільшують довговічність і надійність подібної системи обігріву.

На відміну від електричних теплих підлог, водяні підлоги дають можливість вибору серед широкого спектру підлогового покриття.

Серед недоліків водяної теплої підлоги наголошують на необхідності придбання і установки спеціального циркуляційного насоса, без якого неможливе регулювання температури. Крім того, тиск в загальній системі водопостачання може впасти. А установка водяної теплої підлоги в багатоквартирних будинках загрожує серйозними порушеннями в циркуляції опалення, через що інші мешканці можуть залишитися без тепла. Тому даний вид теплої підлоги використовують, перш за все, в приватних заміських будинках, де є можливість використовувати автономне опалення.

Переваги водяної теплої підлоги

- візуальна відсутність опалювальних приладів;

- рівномірний прогрів підлоги по всій площі;

- можливість обігріву великих площ малими засобами;

- відсутність місцевого перегріву і можливість укладання на всю площу;

- не вимагає обмеження по електричній потужності;

- низькі експлуатаційні витрати (температура теплоносія не більше 40°С)

Недоліки водяної теплої підлоги

- конструктивні складності при монтажі;

- необхідність товстих стяжок до 15 см;

- невелика інертність в управлінні температурою підлоги;

- ймовірність протікання теплоносія (при використанні неякісних матеріалів) і труднощі її пошуку;

Обігрів за допомогою електричного кабелю дозволяє монтувати теплу підлогу в будь-якому приміщенні, без установки додаткового обладнання. Електричні теплі підлоги оснащені регулятором температури, що дозволяє контролювати оптимальний температурний режим в приміщенні, а також економити електроенергію, зменшуючи потужність в залежності від температури обігріву і відключати електрообігрів в разі збоїв в мережі.

Переваги електричної теплої підлоги

- візуальна відсутність опалювальних приладів;

- можливість установки в типових квартирах без застосування спец. обладнання;

- можливість укладання в тонкі стяжки (до 5 мм);

- легко контрольований і фізіологічно оптимальний прогрів приміщення;

- безінерційне регулювання температури підлоги;

Недоліки електричної теплої підлоги

- високі експлуатаційні витрати, особливо при обігріві великих площ;

- наявність електромагнітних випромінювань;

- укладання під предметами призводить до місцевого перегріву кабелю і зниження його терміну служби;

- вимагає обмеження по електричній потужності.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Яким повинен бути дизайн дитячої кімнати [ФОТО]

Як правильно обрати плитку у ванну кімнату?