(*Він йде в школу, а ви бачите точний маршрут. Фух, дійшов! Смарт годинник, здавалося б - ідеальний гаджет для дітей та батьків. Зайві номери не зателефонують, батькам приходять повідомлення, коли з дитиною щось не так. Але чи все так бездоганно?*)

Подивіться навколо. Кожен другий школяр сидить за партою з гаджетом на руці. Однак мало хто з батьків знає, що вони таять в собі небезпеку!

Розумні шпигуни

Раніше такий годинник здавався фантастикою. Бездоганний гаджет, щоб стежити за своїми дітьми. В смарт годинник можна забивати дороги, якими часто користується дитина. І в разі зміни маршруту, батьки отримують повідомлення. Однак, не все так ідеально. Виявляється дані, які подає GPS трекер, з відмітками про місця відвідування, можуть красти хакери. Вони зовсім не захищені і можуть стати легкою здобиччю для педофілів. Виходить батьки самі розповсюджують дані про своїх дітей на сумнівні сервери виробників розумних годинників.

Психологічна сторона

Є ще одна сторона медалі розумного годинника - довіра. Саме в шкільному віці дитині дається більше повноважень, і він маленькими кроками вчиться дорослому життю. Один з пунктів такого довіри - самостійний похід до школи. З розумним гаджетом дається уявна самостійність, адже батько, хоч і не веде за ручку і не сидить в кущах з біноклем, не дає в повній мірі потрібної кількості свободи для школяра.

Ілюзія безпеки

GPS не визначає точне місцезнаходження дитини. Є похибка. Ще буває у гаджета зламаний трекер і тоді він може показувати дітей в будь-якій точці світу. В цьому і є ілюзія безпеки. Адже замість того, щоб з дітьми проводити відповідні бесіди на тему «не говори з чужими дядьками і не ходи на будівництво гуляти», батьки одягають розумний гаджет і «розбирайся з життям сам».

Прослуховування

Ще одна неетична сторона: можливість підслуховувати дитину. Ви телефонуєте і включається мікрофон, спокійно слухаєте, чим дитина зайнята. Діти не розуміють, що їх слухають. Пам'ятайте, як було «приємно» дізнатися, що мама читала особистий щоденник? А тепер подумайте, що буде коли дитина дізнається про прослуховування? А він дізнається. Сучасні діти - не дурні і куди краще розбираються в гаджетах. Більш того, ще в 2016 році годинник з підслуховуванням були заборонені в Німеччині. Така технологія була розцінена як спосіб стеження, а це незаконно.