(*Школи в Фінляндії можна сміливо назвати школами майбутнього, так дивно проходить в них навчання. Фінські школярі напружуються по мінімуму, а рівень і якість знань мають один з найкращих. В чому секрет?*)

Дивна річ, фінські учні витрачають на навчання менше часу, ніж діти будь-якої іншої країни. І при цьому рік за роком учні демонструють найвищий рівень знань у світі, займають вершини всіляких світових рейтингів по точних і природничих наук.

13 принципів фінської школи

• У Фінляндії приватних шкіл мало, в основному всі державні, і всі працюють за принципом рівності - немає поділу на елітні і звичайні. Принцип рівності в цій країні один з основних: всі школи мають однакові можливості, оснащення, фінансування. Збори грошей серед батьків суворо заборонені. Як і проведення анкетування - ніхто не намагається з'ясувати соціальний статус або місце роботи мами і тата. Освіта в школах безкоштовна, про всі потреби учня піклується держава. Коли дитина йде в школу, батьки не купують йому нічого, з першого і до останнього классу. Все, від ручки і підручників до ноутбука(!) дитина отримує в школі.

• Годують дітей в школах безкоштовно, причому дитина не тільки має в їдальні свій особистий стіл, але і обід може замовити на власний смак, досить зайти на сайт школи і вибрати собі меню на місяць вперед.

• За рахунок школи діти відвідують музеї, екскурсії, додаткові заняття за інтересами.

• Немає поділів на сильні і слабкі класи, на сильних і слабких учнів, діти з особливими і обмеженими здібностями навчаються в одному класі. Форми немає, в школу можна ходити в чому зручно, хоч в піжамі.

• Домашнє завдання, як правило, відсутнє, вважається, що після школи діти повинні відволікатися від навчання, відпочивати і проводити час з батьками, а не за уроками.

• До дошки розповідати завчене домашнє завдання не викликають. Педагог оголошує тему, а діти виконують поставлені завдання. До речі, в зошитах можна писати навіть олівцями.

• Школи існують за принципом рівності між дитиною-учнем і дорослим-учителем. Кожен учень знає свої права, що він особистість і ображати його заборонено навіть словом. Принцип шанобливого ставлення до учня передбачає, що якщо дитина поскаржився на викладача, який порушив загальну «гармонію» в школі, контракт з ним буде незабаром розірвано (до речі, контракт в школах з вчителями вкладається тільки на 1 рік).

• Екзаменів, страшних державних контрольних та атестаційних тестів учні не пишуть, проводиться лише один обов'язковий тест при випуску зі школи. Причому дітей ніяк особливо не готують до цього тесту і про результат не переймаються ні вчителі, ні діти, ні батьки: що буде, то й добре.

• Програма навчання складена так, що дітям дають лише ті знання, які можуть стати в нагоді в житті. Ніякої вищої математики і тому подібного. Зате фінські діти зможуть скласти контракт, знають, як користуватися банківськими картками, зможуть створити портфоліо, порахувати відсоток податку за продану ділянку землі і розробити власний веб-сайт.

• Для кожного учня складається своя програма навчання, пропонується починати з легких завдань, хочеш складніше - будь ласка. Рівень складності дитина вибирає сам.

• Оцінки до 7 класу озвучуються лише в усному варіанті, хоча вони взагалі не мають такого значення, як в наших школах, вони потрібні лише для мотивації самої дитини і ніхто інший про них не знає.

• На уроках дитина може займатися тим, що йому цікавіше. Наприклад, може читати книгу замість перегляду тематичного фільму. Вважається, що раз книга дитині цікавіше, значить і корисніше.

• У школах не змушують вчитися, а намагаються привернути увагу дитини. Якщо не виходить зорієнтувати на основних шкільних предметах, нададуть можливість займатися тим, що стане в нагоді далі в житті для освоєння будь-якої професії.

Важливіше оцінок і формул

Незважаючи на м'якість навчання і делікатність підходу до дітей, шкільний контроль в фінських школах обов'язковий. Вся інформація про учня знаходиться в спеціальному електронному щоденнику, де батьки можуть побачити все шкільне життя своєї дитини, оцінки успішності, рекомендації психолога, медпрацівника, соціального працівника тощо. Всі пропущені уроки потрібно відпрацьювати, якщо дитина заважає іншим, балується, відволікається - час уроку не буде зараховано. Але ніхто не буде лаяти, викликати батьків до школи, лякати директором, і тим, що залишать на другий рік ... Адже залишатися другорічником для фінських учнів - не ганьба.

Фінські школи намагаються навчити дитину головного - вміти думати, бути самостійним - це те, що стане в нагоді в дорослому житті і важливіше високих оцінок і завчених формул.