Господарським судом Рівненської області підтримано позицію органів прокуратури Рівненської області та задоволено позов про визнання недійсними результатів торгів, договору про державну закупівлю товарів на суму майже 1,2 млн грн.

Підставою для вжиття прокуратурою заходів представницького характеру стали установлені факти порушень вимог бюджетного законодавства та Закону України «Про публічні закупівлі» під час процедури закупівлі азотних добрив Інститутом сільського господарства Західного Полісся Національної академії аграрних наук України.

Зокрема, переможцем торгів визнано учасника, який протягом останніх трьох років порушив законодавство про захист економічної конкуренції у вигляді вчинення антиконкурентних узгоджених дій, у зв’язку з чим його пропозиція повинна була бути відхиленою.

Крім того, тендерна пропозиція цього учасника не відповідала всім критеріям та умовам відкритих торгів.

Однак, незважаючи на зазначені порушення та всупереч вимогам законодавства, сторони все ж уклали договір про закупівлю та додаткову угоду до нього.

Таким чином, завдяки втручанню прокуратури захищено інтереси держави та попереджено неефективне використання бюджетних коштів у сумі майже 1,2 млн грн.