Дитяча кімната повинна бути безпечною, світлою та універсальною, адже малюки швидко ростуть. І зробити її такою вам під силу. Ось цікаві рішення та корисні поради.

Не шкодуйте фарб

Зазвичай дитячі оформляються барвисто: яскраві пледи і килимки, стіни з малюнками, штори з великим принтом. Але іноді батьки забувають, що кольори впливають на психіку дитини. Одні відтінки заспокоюють, інші, навпаки, дають організму стрес.

pic Правила такі:

- Відмовтеся від пригнічуючих кольорів, які вселяють смуток. Мова йде про фіолетовий, бузковий, чорний, темно-коричневий.

- Якщо дитина неактивна, вибирайте жовтий, помаранчевий і навіть червоний. Останній, щоправда, дуже дозовано, у вигляді елементів інтер'єру.

- Якщо малюк довго не може заспокоїтися і заснути, ідеальні світлі відтінки зеленого, блакитного, рожевого.

- Запитайте у дитини, який колір їй подобається, і обов'язково враховуйте цей вибір.

pic В оформленні дитячої може бути використано до трьох кольорів. Основний фон в ідеалі повинен бути спокійним та нейтральним. А елементи інтер'єру - різноманітних відтінків, обраних з урахуванням темпераменту дитини.

На світлих стінах можна зробити малюнки за допомогою трафаретів, урізноманітнити їх всілякими наклейками, використовувати цікавий декор.

Дитячу, якщо звісно дозволяє площа, краще за все зонувати. У спальній частині доречні спокійні, пастельні відтінки. А в ігровій зоні - яскраві кольори, які активізують розвиток. Коли малюк підросте, обладнайте ще й навчальну зону: для розумової діяльності підходить жовтий колір.

pic Не економте на освітленні

У дитячій повинно бути як мінімум три джерела світла, розташованих на різних рівнях: велика яскрава люстра, нічник над ліжком, додаткові світильники в ігровій та навчальній зонах. Ідеальний варіант - торшери з регульованою яскравістю.

Штори в кімнаті дитини повинні максимально пропускати світло і повітря. Відмовтеся від щільних жалюзі, темних, важких (нехай і красивих) гардин. Зміцніть карниз з урахуванням того, що дитина може потягнути штори на себе і впустити їх: конструкція повинна витримати його вагу.



pic Вибирайте правильні меблі

Кращі меблі для дитячої - універсальні, «зростаючі» разом з дитиною. Головний принцип - відсутність гострих кутів і елементів, які легко ламаються.



pic Пам'ятайте про безпеку

Всі матеріали для дитячої повинні бути екологічно чистими. Для підлоги по можливості вибирайте покриття, яке зробить її теплою і неслизькою. В ігровій зоні покладіть килим з коротким ворсом і основою з натурального матеріалу.

Отож, лише від вас залежить чи буде ваш малюк почуватися у своїй кімнаті комфортно та безпечно.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Як правильно вибрати дизайнера інтер'єру

Як отримати дозвіл на перепланування квартири