Герань квітує яскравим буйством фарб, тому кожна господарка зможе вибрати для себе підходящий вид і відтінок.

На відміну від багатьох квітів пеларгонія, вона ж герань, запросто приживається не тільки на відкритих клумбах, але й у квіткових горщиках. Окрім естетичного вигляду, вона має й захисні функції: багато шкідливих комах не переносять квітковий аромат.

Незважаючи на невибагливість цієї рослини, деякі правила з догляду слід дотримувати. Якщо ви хочете, щоб вона квітувала частіше і рясніше, не слід пускати ріст рослини на самоплив. Обрізка герані — дуже важлива процедура, що дозволяє сформувати більш густий, об'ємний і симетричний кущ, який випускає великі пишні квіти.

Якщо пеларгонія вже багато років живе у вашому будинку, і ви помітили, що квіти стали млявими та маленькими, навчіться правильно доглядати за кущами.

ОСНОВНІ ПРАВИЛА ОБРІЗКИ

Щоб правильно обрізати герань, потрібно враховувати тип квітки. Вона може бути багаторічна й однолітня. Однолітню рослину обрізати не обов'язково. Це слід робити тільки для зміни форми рослини. Багаторічна пеларгонія потребує обрізка 2 рази на рік — навесні й восени. Обрізка не тільки декорує зовнішній вигляд, вона сприяє зародженню великої кількості великих суцвіть і збільшує тривалість їх цвітіння.

Обов'язково враховуйте особливості типу рослини. Герань може мати маленьке основне стебло, розростаючись завширшки низько над землею, може мати спадаючі гілки, а може стриміти нагору через високе стебло. Ви не зможете кардинально змінити форму крони шляхом обрізки. Спроби зробити це можуть призвести до загибелі рослини.

Головна мета обрізки абсолютно будь-якої рослини, як куща, так і дерева — це проріджування крони. Це приводить до кращої вентиляції, влучення більшої кількості вологи та сонячного світла. Для такого «звільнення» куща від зайвих паростків потрібно видалити всі гілки, спрямовані усередину крони, даючи волю тільки зростаючим назовні. Правильно і вчасно обрізаючи герань, ви можете досягтися довгого й пишного цвітіння.

Інструмент при обрізці має бути гострим і чистим. Ніж або секатор обов'язково потрібно знезаразити окропом, спиртом або спеціальним антибактеріальним засобом. Руки теж повинні бути чистими, щоб інфекції з інших рослин не потрапили у квітку.

Зрізати стебла потрібно біля листяного вузлика, а «рану» обов'язково помазати вугіллячком або посипати порошком кориці. Щоб відновити сили рослини після операції, не забудьте про «підживлення». Герань любить азотовмісні добрива.

ОБРІЗКА ГЕРАНІ ВОСЕНИ

Пеларгонія квітує влітку, коли оживають і буйствують зеленню й фарбами всі рослини. Восени вона в'яне, впадаючи в зимовий сон. Після засихання останніх суцвіть і до настання зими потрібно підготувати рослину до майбутнього сну. Осінню обрізку в жодному разі не можна проводити в період із грудня по середину лютого, коли рослина особливо слабка.

Джерело