Зараз квітує й дозріває безліч ягід. Якщо рослина вам незнайома, не їжте її плоди, не рвіть і не нюхайте квіти: вони можуть бути отрутними. Ось кілька з них.

Підступна беладона. У лісах, на вирубках, уздовж берегів росте багаторічна трав'яниста рослина - беладона. Висота її досягає метра, а то й більше. Беладону ще називають красавкою. Вона містить отрутні алкалоїди. Квіти в неї - одинарні або парні дзвіночки - буро-фіолетові, грязно-пурпурні або жовто-бурі. Плодоносить беладона з липня й до кінця літа. У неї чорні, блискучі, кулясті ягоди. Їсти її не можна, оскільки ця рослина отруйна.

Вовчоягідник може принести горе й людині. Невідомо, чи труїлися вовки рослиною з такою назвою, а от для людей вона небезпечна. Причому від кореня до верхівки. Квіти запашні, але ті, хто насолоджувався їхнім ароматом, починали хворіти. Особливо отрутні плоди - яскраво-червоні, а іноді жовті ягоди, що обліпили стебло й чимось нагадують обліпиху. Зустрічається вовчоягідник у лісах. Особлива відмінність - довгасте листя чагарнику розміщене на кінцях гілочок. Можна отруїтися також ягодами воронячого ока, оскільки вони дуже схожі на чорницю й лохину. Рослина ця має невисоке стебло й чотири яйцеподібні листки, а називається так тому, що її синювато-чорні ягоди схожі на очі ворона.

При доборі кімнатних рослин слід пам'ятати, що їх деякі види отрутні. Фахівці не радять тримати в кімнатах великі екземпляри або велику кількість таких рослин, як олеандр, деякі види ароїдних, примула, обконика, деякі магнолії.

Існують застереження й щодо кількості кімнатних квітів. Одним з основних сучасних правил озеленення закритих приміщень є помірна, навіть невелика кількість квітів у кімнатах. Надлишок великих рослин (по 4-5 екземплярів до 2-2,5 м висотою в кімнаті площею 25 кв. м з низькою стелею), так само, як і безліч квітучих рослин або букетів дуже запашних квітів (гіацинтів, олеандрів, лілії королівської та ін.) неприпустимі в приміщенні, тому що це шкодить здоров'ю. Крім надлишкової кількості речовин, які вони виділяють, великі рослини стають розсадниками пилу у квартирі. Волога, яка виділяється рослинами, не встигає розвіюватися. Усе вищезгадане приводить до безсоння, головного болю, анемії.

Отже, фахівці із квітництва радять тримати в кімнатах невелику кількість низькорослих рослин. У кімнатах середньої площі - 30-35 кв. м - не більше 3-4 рослин до 100-130 см висотою й 5-6 горщиків з невеликими рослинами висотою 30-50 см.

Джерело