Для багатьох мам проблема контролю своїх емоцій дуже актуальна. Вони скаржаться, що часто їх терпіння не витримує, і вони зриваються на крик. Потім звинувачують себе, дають обіцянку більше так не робити, але через якийсь час відбувається новий «вибух» емоцій. Сьогодні поговоримо про те, які причини змушують жінку кричати на свою дитину.

Причина 1. Втома

Психологи більш, ніж впевнені, що половина випадків таких зривів виникає внаслідок втоми. Причому часто це навіть не фізична втома, а психологічна. Мами так часто звалюють на себе непосильний тягар у вигляді обов'язків, вимог того, що повинна робити хороша мама. Хороша мама повинна забезпечити дитину корисним харчуванням, повинна робити з ним уроки, повинна стежити, щоб він був охайно одягнений. І ще багато таких «повинна». І саме від цих «повинна» найчастіше і втомлюється мама.

pic Наприклад: Хлопчик 8 років ніяк не хотів бути акуратним. Кожен день зі школи він приходив то забруднений, то з порваними штанами. Мама намагалася спокійно просити його бути акуратніше, але так як ці прохання часто ігнорувалися, то вона часто злилася і кричала. Що робити в цій ситуації? Розібратися з тим, що Ви дійсно повинні своїй дитині, а що ні.

Очевидно, що в 8 років дитина вже може сама піклуватися про свій одяг. Але не хоче. І ваше завдання допомогти йому захотіти, а не контролювати виконання Ваших прохань.

Приклад вирішення такої ситуації: набратися терпіння і дозволити малюкові самому зрозуміти, навіщо стежити за своїм одягом. Мама стала в понеділок видавати йому чистий одяг, і до п'ятниці не втручатися в те, як виглядає її син. Знадобилося близько місяця часу і багато-багато маминого терпіння, щоб малюк сам, без маминих нагадувань, став доглядати за своїм зовнішнім виглядом. Це була маленька перемога для них обох.

Причина 2. Злість на іншу людину

Часто так буває, що непослух дітей стає всього лише приводом, який спонукає маму виплеснути агресію. Наприклад, мама злиться на тата за те, що їхні стосунки складаються не так, як хотілося б. І тоді будь-яка дрібниця може викликати напад роздратування або змусити маму зірватися на крик.

pic І знову приклад з практики. До психолога звернулась мама, у якої було двоє діток. Вона була в шлюбі з людиною, яку вже не любила. Але не йшла від нього, так як вважала, що не може залишити дітей без батька. Однак необхідність жити з людиною, яку не любиш викликала у неї роздратування і втому. І коли діти пустували, вона зривалася на них. Вона переносила свою злість до їх батькові на дітей. Хоча, вони тут були ні до чого.

Причина 3. Почуття провини

Як це не парадоксально звучить, але дуже часто за агресією може ховатися почуття провини. І знову приклад: мама дівчинки 5 років, була дуже життєрадісною, але тривожної мамою. Вона частенько мучилася питаннями, чи добре вона виховує дочку, чи робить правильно. А від помилок у вихованні, як відомо, ніхто не застрахований.

pic Приклад: Одного разу, дитина, захворіла і її поклали в лікарню. Мама дуже переживала, відчуваючи свою провину за те, що трапилося. Коли вони вийшли з лікарні, мама стала дуже дратівливою. Будь-які ситуації, де вона відчувала свою безпорадність, як мама, і провину за свою недосконалість, викликали у неї злість. Адже провину і безпорадність вона не усвідомлювала.

Причина 4. Дитина обмежує маму

Часто мама не може реалізуватися в житті «через дитину». Наприклад, не може вийти на роботу, так як «хороші мами не віддають дитину в садок раніше 3-х років». Або не зустрічається з подругами, так як «хороша мати не повинна кидати дитини на няньок».

pic Приклад:Мама, якій 28 років була в декреті вже 3-й рік. При цьому весь її дозвілля зводився до спільного проведення часу з малюком, який часто хворів. І вона не наважувалася залишати його з нянею. Вона часто дратувалася і зривалася на крик, коли дитина не слухався. Виною тому було те, що Маші вже давно хотілося більшої свободи, але вона боялася. Так для неї малюк став потіхою, але неприємним «обмежувачем».

Таких причин дуже багато. Якщо Ви часто зривається на дитину, поміркуйте, що насправді стоїть за Вашої злістю? Втома, страх, вина, сором?

Та пам’ятайте: якщо Ви читаєте цю статтю, значить, Ви вже хороша мама. Ви турбуєтесь про свого малюка, любите його, тривожитеся про його комфорт. Просто потрібно щось переосмислити і змінити. Пам'ятайте, ніхто не застрахований від помилок. І немає правильних або неправильно мам. Є тільки Ви і Ваша дитина. І ваша любов один до одного!