37 бібліотекарів з різних районів Рівненщини побували в Республіці Польща.

Поїздку щодо обміну досвідом організувала Рівне нська обласна універсальна наукова бібліотека під егідою Громадської організації «Рівне нське обласне відділення Української бібліотечної асоціації». До складу делегації увійшли фахівці сільських, міських, районних та обласних книгозбірень.

Бібліотекарі відвідали історичні та культурні місця Любліна, спілкуватися з польськими колегами. Люблін для поїздки обрали невипадково. Це місто-побратим Рівного, і вже п’ять років їх пов’язують дружні зв’язки та співпраця у різних секторах економіки.

У Любліні з населенням у понад 350 тис. працюють 40 міських бібліотек, які проводять культурно-освітню роботу. Наші фахівці ознайомилися з бібліотечними філіями міської публічної бібліотеки ім. Ієроніма Лопацінського. Були вражені сучасними інтер’єрами, цікавими дизайнерськими рішеннями, зонуванням простору, креативним молодим персоналом. Дізналися, що усі послуги для громади безкоштовні і формуються відповідно до потреб жителів.

У Любліні діє єдиний читацький квиток для бібліотек міста, стягується певна плата за додаткові послуги. Найпопулярніші серед молоді – ігрові програми, доступ до інтернету, перегляд фільмів та прослуховування музики.

Також наша делегація побувала у Воєводській публічній бібліотеці. Фахівці двох країн обговорили сучасний стан розвитку бібліотечної справи, новітні підходи до формування бібліографічних ресурсів та баз даних. Бібліотека має відділ книжкових колекцій, де зберігаються рідкісні видання, стародруки, мапи, світлини, театральні афіші, марки, екслібриси та інші цінні документи. Міська влада Любліна фінансує цю ділянку роботи книгозбірні, зокрема придбання документів, зокрема і через аукціони.