У липні Національна служба здоров'я України (НСЗУ) оплатила 255,3 млн грн за медичне обслуговування пацієнтів у 161 заклад первинної допомоги.

Про це написала в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун на сторінці у Facebook.

«У липні Нацслужба здоров'я оплатила 255,3 млн грн за медичне обслуговування пацієнтів у 161 заклад первинної допомоги. Гроші пішли за пацієнтами», - написала пані Супрун.

За її словами, для лікарів цих закладів це означає, вони вже можуть претендувати на вищі зарплати, адже «заклади автономізовані, а отже, можуть самі формувати розмір зарплат - сума більше не прив'язана до тарифної сітки».

«Натомість рішення щодо зарплатної політики ухвалює колектив. Сума оплати може залежати від кількості декларацій, які підписав лікар, раннього виявлення важких хвороб або інших показників», - пояснила Супрун.

Вона також повідомила, що позитивних кейсів медзакладів, які вже після першої виплати НСЗУ підвищили оплату своїм співробітникам, вже досить багато.

Зокрема, Супрун зазначила, що у Селидовому на Донеччині сімейний лікар, який підписав 1800 декларацій, отримав зарплатню у липні після оподаткування 10 504 грн, а у червні було 5 450 грн.

Супрун наголошує, що «це лише початок».

«Коли всі пацієнти підпишуть декларації зі своїми лікарями - дохід медзакладу збільшуватиметься, а, відповідно, зростатиме і його спроможність оплачувати роботу співробітників», - вважає в. о. міністра охорони здоров'я.

Вона також нагадала, що нині триває друга хвиля укладення договорів з Нацслужбою здоров'я. Сьогодні, 3 серпня, останній день, коли медичні заклади можуть подати заяви та приєднатись до нової системи, наголосила Супрун.