Спляча людина виглядає мило і беззахисно, смішно і забавно. Хочеться не просто помилуватися, а сфотографувати. Однак подумайте двічі, перш ніж діставати камеру. Як би не нашкодити.

Фотографувати людей, навіть найближчих, буває непросто. Побачивши камеру, одні лякаються, інші беруть найбільш вдалі пози. Уві сні вираз обличчя моделі найприродніший, невимушений, а іноді і зворушливий. Особливо у дітей.

Однак є кілька причин не фотографувати сплячих. Умовно їх можна розділити на три групи:

містичні;

медичні;

етичні.

Етична заборона фотографувати сплячих

Почнемо з морально-етичних причин. Мало кому подобається, коли його «підловлюють» в незручній ситуації або ж під час настільки особистого, інтимного процесу, до якого безсумнівно відноситься сон. Заснув в транспорті, втупившись у плече сусіда; уві сні відкрив рот; обійняв подушку. Так, хіба мало «гумористичних» ситуацій може трапитися. Людина беззахисна - вона не може попросити не знімати її або видалити невдалі кадри.

Уразливість «захисного біополя»

Якщо вірити в те, що у людини є якесь захисне біополе або аура, то можна повірити і в те, що це біополе легко порушити. Найбільш відповідний момент «порвати» цю тонку матерію - це сон. Уві сні людина вважається беззахисною перед впливом негативних енергій, тому нишком зроблена фотографія здатна принести хвороби, накликати біду і навіть змінити долю.

Особливо трепетно ​​до цього ставляться молоді батьки. Біополе у ​​дитини вважається набагато слабкіше, ніж у дорослого. Тому фотографувати дітей з езотеричної точки зору - остання справа. Втім, наукових пояснень у даних міркувань немає. Вірити чи не вірити в негативний вплив фотоапаратури? Ось у чому питання.

Ще одне сумнівне марновірство полягає в тому, що уві сні душа покидає тіло. В цьому є щось з давнього вірування, коли люди вважали, що душа має звичай подорожувати по різних світах, поки тіло спить. Якщо через фотоапарат людина ненароком прокинеться в момент, поки його душа не повернулася в тілесну оболонку, то вона помре. Наукового підтвердження таким «даним» немає.

Боязнь пристріту

Можливо, вам відомо про існування на ринку чорної магії «послуги» з наведення псування по фотографії. Так ось: куди легше наврочити або навести порчу по фотографії сплячої людини з ослабленим енергетичним захистом. Так що якщо кадр, зроблений з любов'ю, ненавмисно потрапить до недоброзичливцям, про наслідки залишається тільки здогадуватися.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Що не можна робити перед дзеркалом: 10 застережень

Як потрібно загадувати бажання, щоб вони здійснювалися