Про фінансову кризу на Рівненщині, відповідальність за невчасний початок опалювального сезону і вибори міського голови Рівного йшла мова вчора на засіданні ТелеПресКлубу в прямому ефірі ТРК “Рівне-1”, гостем якої був голова Рівненської ОДА Віктор Матчук.

 

Відповідальність за невчасний початок опалювального сезону несуть не платники – у цьому були єдині глядачі в інтерактивному опитуванні і керівник області.


 –Тепло було подано за наявності боргів і це погано. Неплатники шкодять всім, адже на тих же теплопостачальних підприємствах працюють люди, які не отримують зарплату, – коментує Віктор Матчук. – Єдине місто в області, де поки нема тепла – Сарни. Його очільник запевнив, що представники влади вирішують це питання в Києві, однак знаю, що в області ними ще не зібрані усі необхідні документи. Тому в ідеальному варіанті тепло там увімкнуть в понеділок.
А от приписувати собі заслуги у подачі тепла в місто кандидатам на посаду міського голови не варто, вважає керівник області. Додає, що у вирішенні проблеми допомогли голова облради Олександр Данильчук, маючи старі зв’язки у НАК “НафтогазУкраїни” і міністр УМВС України Юрій Луценко.


Кінець року в області прогнозувати важко. Якщо за 9 місяців було зростання виробництва промислової продукції на 6, 5%, то за 10 місяців –4% . Якщо такі економічні темпи зберігатимуться, то звісно питання про перевиконання бюджету не стоїть.


– Дай бог, щоб ми вийшли на нуль, – прогнозує керівник області. –Питання стоїть по- іншому: як з мінімальними втратами вийти на кінець року. Нині фактично зупинився Рівне нський ливарний завод; не дивлячись на зниження ціни добрив, великі проблеми зі збутом продукції на “Рівне азоті” . Можливо доведеться приймати непопулярні рішення. Ми рахуватимемо кожну копійку.


Що стосується проведення виборів у Рівному, то Віктор Матчук запевнив: вони відбудуться. Вирішення проблеми їх фінансування можливе двома шляхами: виділення коштів з резервного фонду або внесення змін до бюджету на 2008 рік про виділення коштів на вибори міського голови у Рівному.


 – Щоб зняти спекуляції стосовно проведення виборів, я підписав гарантійного листа Територіальній виборчій комісії міста як голова ОДА від імені держави. Суть документу полягає в ому, що вибори профінансуються згідно затвердженого порядку: або з резервного фонду або після внесення змін до бюджету на цей рік Верховною Радою.