75 років тому, 13 липня, у селі Малин Млинівського району нацисти заживо спалили близько 800 людей: чехів, українців та поляків. Серед жертв було більше сотні дітей.

Аби віддати шану загиблим, щороку у селі проводяться скорботні заходи.

Цьогоріч для вшанування жертв Малинської трагедії приїхали Генеральний консул Чеської Республіки у Львові Павел Пешек та надзвичайний і повноважний посол Радек Матула. Крім того, до Малина завітала і чисельна делегація з Чеської Республіки, у складі якої близько 40 чоловік. Серед них - заступник голови комітету міжнародних відносин, оборони та безпеки Сенату Парламенту ЧР Гассан Мезіан, директор та заступник директора департаменту військових ветеранів Міністерства оборони ЧР Едуард Стеглік і Павел Куглер, керівники Чехословацького товариства легіонерів.

Біля меморіального комплексу «Малинська трагедія» відбулася православна Літургія. У хвилину мовчання присутні схилили голови в пам'ять про невинно убитих. Потому до пам’ятника поклали вінки та квіти.

Участь у мітингу-реквіємі також взяли заступник голови Рівне нської ОДА Світлана Богатирчук-Кривко, керівники Острожецької ОТГ, жителі Малина та навколишніх сіл.

Звертаючись до присутніх під час заходу, Світлана Богатирчук-Кривко зазначила, що Малинська трагедія - це спільна біль наших народів: «Тому, вшановуючи пам'ять полеглих, висловлюємо моральний осуд усім винуватцям терору, незалежно від їхнього етнічного походження. Страшні сторінки минулої історії ніколи не повинні стати визначальними для сьогодення, для нашого спільного європейського майбутнього».

Поминальну службу також провели на місцевому чеському цвинтарі.

Надзвичайний та повноважний посол Радек Матула подякував керівникам обласної влади, Острожецької громади та членам Товариства чехів Волині і їхніх друзів за те, що зберігають пам'ять про загиблих у ті дні. Особливо відзначив ОТГ, яка дбає про меморіал та могили на чеському цвинтарі.

Українсько-чеська трагедія – одна з найжахливіших у Другій світовій війні. Таким чином Малин повторив долю Лідіце (Чехія), Красухи (Росія), Хатині (Білорусь), Кортеліси (Волинь) і ще понад 250 українських населених пунктів, жителі яких також загинули у вогні.

Про це інформує прес-служба Рівне нської ОДА.