Єдине підприємство-виробник рідкого хлору в Україні – “Дніпроазот”, що належить групі “Приват” Ігоря Коломойського – зупинило свою роботу.

Про це 12 липня повідомило видання “Економічна правда”. У публікації зазначається, що “Дніпроазот” – єдиний виробник хлору в Україні, який постачає продукцію для дезінфекції води у понад 170 водоканалів по всій країні. Фактично, підприємство забезпечує хлором дві третини України.

За офіційною версією, зупинка підприємства сталася через підвищення ціни на газ: мовляв тепер “Дніпроазоту” виробляти хлор не рентабельно. За іншою версією, група “Приват” Коломойського та Боголюбова зупинила підприємство з метою політичного тиску на керівництво держави.

"Хай там як, але зупинка заводу може призвести до катастрофічних наслідків. У заручниках опинилися дві третини жителів України, які використовують воду з водопровідної системи. Запаси хлору на водоканалах країни нерівномірні. У Кропивницькому і Вінниці їх вистачить на сім-десять днів, в інших містах — на 40 днів" , - зазначає видання.

За висновками експертів, зокрема члена асоціації “Укрводоканалекологія” Андрія Нікітіна, Україна наразі не зможе забезпечити альтернативу дезінфекції води окрім, як рідким хлором. Наприклад, Житомирський “Водоканал” має можливість на власних потужностях виробляти гіпохлорит, однак ця алтернативна речовина там забезпечить лише 50% від потреби. Є також інші реагенти, однак в умовах, коли Водоканали великих міст закуповують хлор вагонами, внутрішній ринок не може забезпечити їхню наявність в необхідній кількості.