Як же правильно підібрати і розташувати джерела світла в квартирі, щоб навіть взимку в будинку було світло як влітку.

Більшість Європейських країн з метою економії взагалі відмовилися від загального освітлення в квартирі, віддавши перевагу точковим джерелам світла, таким як торшери або нічники. Саме тому велику частину року європейці проводять в напівтемряві, що вкрай небезпечно для очей і для загального стану організму - в темряві жити швидко набридає. Ми розуміємо це набагато краще, ніж на заході, тим більше зима у нас куди більш темний час року, чим, скажімо, в Італії та Іспанії, саме тому нам так хочеться продовжити світловий день. Так як же цього добитися за допомогою електричного освітлення?

Вітальня

Як правило, вітальня - приміщення просторе і багатофункціональне. Складіть докладний список дій: чим ви плануєте займатися у великій кімнаті. Дивитися телевізор, перевіряти у дитини уроки, вечеряти, читати книжку в кріслі або приймати гостей. Необхідно розуміти, що для кожної з задач необхідне своє джерело світла. Точка зору дизайнерів на велику люстру посередині стелі постійно змінюється: то вона вважається застарілим рішенням, то повертається на свої позиції. Але, як не крути, взимку без великої люстри не обійтися, причому кількість ламп повинна безпосередньо залежати від метражу кімнати.

Для маленької кімнати в 15-20 метрів досить буде чотирьох ламп, для більш просторої - від шести і вище, інакше світло ризикує бути сліпим і доставляти більше дискомфорту, ніж задоволення. Якщо ваша дизайнерська задумка передбачає глибокі, солідні тони, то крім головної люстри, слід подумати про розміщення точкових світильників. У разі наявності в кімнаті полиць, стелажів та інших відкритих конструкцій, по верхньому краю можна пустити розсип світильників, які будуть доповнювати люстру, а вбудовані в полки світлодіоди або неонові лампи допоможуть відвоювати у темряви ще шматочок простору.

Спальня

Правда, якщо вам доводиться поєднувати спальню і вітальню в одній кімнаті, то в цьому випадку волею неволею доведеться розділити кімнату на зони. При всій любові до світла, в спальні все-таки краще спокійна напівтемрява, тоді як вітальня навпаки - повинна бути епіцентром світла, особливо взимку. Так що освітлення в кімнаті залежить не тільки від ламп, але і від розташування меблів. Скажімо, ліжко бажано помістити в найбільш темний кут, забезпечивши його парою бра, які придатні для читання, але не дає ефекту денного світла. Тоді як інші меблі розташувати ближче до основного джерела світла - люстри. До речі, люстру не обов'язково вішати в центр кімнати, така асиметричність анітрохи не порушить загальної картини, навпаки, допоможе вам правильно розподілити світло.

Кухня

У багатьох квартирах кухні зовсім невеликі, а значить джерел світла тут знадобиться не так багато, як в просторій кімнаті. Але все-таки основні правила розташування світильників пам'ятати необхідно. На кухні за великим рахунком важливо не кількість, а якість. Тобто це цілком може бути і торшер і невелика люстра, і статичні світильники, вбудовані в панелі шаф. Правда, від великої люстри, вірогідно, доведеться відмовитися, якщо ваша кухня не перевищує 10 метрів, інакше є ризик втратити простір, який в приміщенні для готування просто необхідний.

Зате можна скористатися точковим освітленням. Головне правило при підборі освітлення для кухні - правильно розташувати напрямок світла, ваша робоча поверхня повинна бути ідеально освітлена, а меблі, кухонне приладдя та інше не повинні відкидати непотрібних тіней на робочу поверхню. Якщо все-таки світла однієї лампи недостатньо, рекомендуємо розмістити над обробним столом додаткову світлодіодну лампу.

На замітку

Але головне, щоб ваша квартира виглядала гармонійно, тому потрібно знайти тему, яка об'єднає ваші світильники. Ми не радимо ідентичні джерела світла, об'єднайте, виходячи з власних бажань, лампи з різних колекцій. Таке рішення буде виглядати оригінально. Крім того, щоб додати світла в кімнату можна застосувати відображаючі поверхні. Надлишок дзеркал в кімнаті - не найкраще рішення, зате натяжна стеля з елементами глянцю стане не тільки додатковим джерелом світла, але і допоможе візуально розширити простір.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Ідеальний ремонт своїми руками: швидко та якісно