Одним з головних завдань у цей період є збереження вологи. Добре, якщо дощів достатньо, але якщо довгий час тримається суха погода і висока температура повітря, сад необхідно поливати. Хоча б раз-два на місяць. Після поливу необхідно розпушити ґрунт і замульчувати пристовбурні кола.

Під 5-ти літні плодові дерева виливайте не менше 8 відер води, якщо дерева старше - 10-12 відер. Полив необхідно робити по борозні, прокладеній по краю пристовбурного кола, ближче до до кінців гілок крони. Саме в цих місцях розташовані найбільш дрібні усмоктувальні корінці.

У цей час рослини потребують також підживлення та боротьби зі шкідниками. Для підживлення відмінно себе зарекомендували: суперфосфат, аміачна селітра та хлористий калій. Оптимальними нормами вважаються розчини - 15-20 грамів добрива на відро води.

Яблунева плодожерка - найнебезпечніший шкідник плодів яблуні та груші. Ушкоджені, вони заражаються плодовою гниллю. Для боротьби з яблуневою плодожеркою необхідно проводити регулярний збір падалиці й видаляти її з саду з гусеницями, що перебувають усередині плодів. Наприкінці липня - початку серпня на штамби накладають ловчі пояси з мішковини або обгорткового паперу. Після збору врожаю пояси знімають, гусениць знищують.

Найнебезпечніший для саду ворог - міль, що мінує. Збільшення чисельності молі-крихітки приводить до передчасного листопаду, здрібнювання плодів і неврожаїв. Ушкоджує міль-крихітка тільки яблуню. Для знищення її гусениць дерева обробляють карбофосом (10%-вим) - 75-90 г, хлорофосом (80%-вим) - на 10 л води.

А найбільш шкідливе захворювання яблуні та груші - парша. Збудник захворювання - гриб. Проти парші та плямистості листя яблуні і груші дерева обприскують 1%-вою бордоською сумішшю або 0,4%-вим полікарбацином, а через тиждень - 0,5%-вою сечовиною і 0,5%-вою калійною сіллю.

У другій половині літа відбувається поширення захворювання масовою моніальною (плодовою) гниллю. На плодах яблуні з'являються невеликі бурі плями, які поступово охоплюють увесь плід. Уражені плоди в основному обпадають, а ті, що залишилися на гілках, муміфікуються, чорніють і зимують на деревах. Хвороба приносить велику шкоду в період зберігання плодів. Для боротьби із цією хворобою необхідно уражені гниллю плоди влітку та ті, що залишилися на деревах узимку, збирати й знищувати. Використовують обприскування дерев полікарбоцином (75%-вим) або поліхомом (80%-вим) - 40 г - на 10 л води. Останнє обприскування проводять за 20 днів до збору врожаю.

Джерело