Час - дорогоцінний ресурс. Тому, потрібно використовувати його з розумом. А в цьому вам допоможуть декілька методик відомих людей.

Метод Бенджаміна Франкліна

Бенджамін Франклін (Benjamin Franklin) був сином миловара, але завдяки самоорганізації і дисципліні досяг успіху в багатьох областях: у політиці, дипломатії, науці, публіцистиці.

Час для Франкліна дійсно мав колосальне значення.

Любиш життя? Тоді не втрачай часу, бо час - тканина, з якої складається життя.

Бенджамін Франклін

У 20 років Франклін розробив для себе систему організації часу, якою користувався протягом усього життя. Сучасники назвали її «пірамідою Франкліна» (іноді також зустрічається найменування «піраміда продуктивності» - productivity pyramid).

В основі піраміди - життєві цінності. Це моральні орієнтири у вирішенні будь-яких завдань. Франклін називав їх чеснотами.

pic Для себе він визначив 13 чеснот: помірність, мовчазність, любов до порядку, рішучість, ощадливість, працьовитість, щирість, справедливість, помірність, охайність, спокій, цнотливість і лагідність.

Наступний щабель піраміди Франкліна - це глобальна мета. Вона базується на життєвих принципах і відповідає на питання: «Чого я хочу досягти до N років?» Глобальною метою для лікаря, наприклад, може бути прагнення стати заввідділенням до 35 років, а для менеджера - запустити свій стартап.

Бенджамін Франклін - воістину праотець to-do-планування. Він завжди дотримувався розпорядку і розписував буквально кожен свій крок.

Висновок

Щоб організувати свій день за методом Франкліна, потрібно визначитися з фундаментальними життєвими принципами, поставити глобальну мету і скласти план по її досягненню.

Метод Стівена Кові

Одним з послідовників системи Франкліна вважається Стівен Кові (Stephen Covey). Це всесвітньо відомий експерт і коуч в області менеджменту. Кові - професійний оратор і автор безлічі книг.

Концепція Кові базується на послідовності з семи навичок.

Заточувати пилку, тобто постійно самовдосконалюватися.

Досягати синергії, тобто прагнути до взаємовигідної взаємодії.

Бути проактивним.

Намагатися спочатку почути, а вже потім - бути почутим.

Починати, представляючи кінцеву мету.

Думати в дусі «виграв - виграв».

Спочатку робити те, що потрібно робити спочатку.

Висновок

Щоб стати ефективніше, в кінці або на початку дня виписуйте завдання і задавайте їм пріоритетність за допомогою матриці Ейзенхауера (або матриці Кові - кому як більше подобається).

Метод Тіма Феррісс

Тімоті Феррісс (Timothy Ferriss) - популярний гуру продуктивності. Записи його публічних виступів збирають мільйони переглядів, а книги розходяться такими ж величезними тиражами.

Не дивно - кому не хочеться «працювати по 4 години на тиждень, не виступаючи в офісі" від дзвінка до дзвінка ", і при цьому жити де завгодно і багатіти»? Однойменна книга Феррісс стала номером один в списках бестселерів The New York Times і The Wall Street Journal.

Його метод стоїть на двох китах:

Закон Парето: 20% зусиль дають 80% результату, а інші 80% зусиль - лише 20% результату. Це означає, що потрібно зосередитися на діяльності, яка дійсно важлива.

Закон Паркінсона: робота заповнює весь час, відпущений на неї. Це означає, що на завдання необхідно відводити рівно стільки, скільки потрібно для її виконання.

Щоб встигати більше, не потрібно збільшувати тривалість робочого дня. Навпаки, скорочуйте її, фокусуйтеся тільки на дійсно важливому. Все інше відмітайте, віддавайте на аутсорсинг або делегуйте.

Підходу Феррісс відповідає техніка планування 1-3-5. Її суть проста: в список справ вноситься одна важлива справа, три середніх і п'ять дрібних. Всього - дев'ять. Вони апріорі розподілені по терміновості, що допомагає позбутися відчуття авралу.

Феррісс - противник багатозадачності та інформаційних перевантажень. При одночасному виконанні декількох справ відбувається розсіювання уваги. В результаті продуктивність не підвищується, а падає. Так само йде справа з безперервним поглинанням інформації. Постійна перевірка пошти, месенджерів і соцмереж лише створює помилкове відчуття зайнятості, але не наближає до мети.

А ось стреси, навпаки, Феррісс вважає нашими помічниками.

Страх - це індикатор. Страх - наш друг. Часом він показує, чого не слід робити, але частіше показує, що як раз варто робити.

Висновок

Цей метод підійде вам, якщо ви не можете слідувати суворим графіком і to-do-списки для вас не працюють. Будуйте свій день так, щоб 20% часу займали найбільш складні і важливі справи. Решта нехай йде своєю чергою.

pic Метод Гліба Архангельського

Гліб Архангельський - експерт в області організації часу, засновник і керівник однойменної компанії. Його особливість не в створенні оригінальних розробок, а в тому, що він викладає прийоми тайм-менеджменту просто і доступно, адаптуючи їх до вітчизняних реалій.

«Жаби». У кожного є нудні завдання, які постійно відкладаються на потім. Ці неприємні справи накопичуються і психологічно тиснуть. Але якщо щоранку починати з «поїдання жаби», тобто насамперед виконувати якесь нецікаве завдання, а потім вже переходити до решти, то поступово справи впорядкуються.

«Якір». Це матеріальні прив'язки (музика, колір, рух), пов'язані з певним емоційним станом. «Якір» необхідний для того, щоб налаштуватися на вирішення тієї чи іншої задачі. Наприклад, можна привчити себе працювати з поштою під класичну музику, і всякий раз, коли буде лінь розвантажувати інбокс, потрібно буде лише включити Моцарта або Бетховена, щоб зловити потрібну психологічну хвилю.

«Біфштекс з слона». Чим більше завдання (написати дисертацію, вивчити іноземну мову і так далі) і чим жорсткіше дедлайн, тим складніше приступити до її виконання. Лякає саме масштабність: незрозуміло, з чого починати, чи вистачить сил. Такі завдання називаються «слонами». Єдиний спосіб «з'їсти слона» - готувати з нього «біфштекси», тобто розбити велику справу на кілька маленьких.

Отож, плануйте кожен свій день. Складні масштабні завдання розбивайте на прості дрібні. Вранці робіть саму неприємну роботу, щоб в час, що залишився займатися тільки тим, що подобається. Виробіть методи, які допоможуть вам справлятися з лінню, і не забувайте включати в графік відпочинок.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Купуємо велосипед: 5 моментів, на які потрібно звернути увагу

Як побороти страх і хвилювання перед співбесідою